Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley

Magyarország ad otthont a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola műhelyének

A Színházi Olimpia keretében 2023. május 7-21. között Magyarország ad otthont a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola / Új generáció (ISTA/NG) műhelyének. 

A Színházi Olimpia 2023 és a Fondazione Barba Varley a Sinum Színházi Műhely Egyesülettel együttműködve rendezi meg a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola / Új generáció 17. műhelyét Eugenio Barba vezetésével.

 • A műhely témája: PRE-EXPRESSZIVITÁS – KOMPOZÍCIÓ – MONTÁZS
 • Helyszín: Pécsvárad és Budapest
 • Időpont: 2023. május 7-21.
 • Jelentkezési határidő: 2022. december 15.

Mesterek: Eugenio Barba, valamint Keiin Yoshimura, So Sugiura (Japán), Parvathy Baul (India), I Wayan Bawa (Bali), Yalan Lin (Tajvan), Alício Amaral, Juliana Pardo (Cia. Mundu Rodá, Brazília), Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti (Teatro tascabile di Bergamo, Olaszország), Julia Varley (Odin Teatret, Dánia), Ana Woolf (Argentína) és Berecz István (Magyarország).

Az ISTA/NG magyarországi műhelye május 20-án a budapesti Nemzeti Színházban zárul az Eugenio Barba rendezésében a műhely során létrehozott ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS (Theatrum Mundi) előadással.

A részletes program:

 • Május 7-én érkezés Pécsváradra (egyénileg), bemutatkozás és megnyitó.
 • Május 8-15., 07:00-22:00, műhelymunka.
 • Május 16., a pécsváradi program zárása. 
 • Május 17-én utazás Budapestre.
 • Május 18-19., ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS színházi próbák.
 • Május 20., előadás a Nemzeti Színházban.
 • Május 21., elutazás.

A műhely munkanyelve az angol. (Az elméleti előadásokhoz és munkabemutatókhoz magyar nyelvű tolmácsolást biztosítanak.) 

Részvételi díj: 210 000 Ft (Fizetési határidő: a részvétel lehetőségéről szóló értesítés után, 2023. márciusában) 

(Tartalmazza a kurzusokon és előadásokon való részvétel, valamint a pécsváradi és budapesti szállás, étkezés, továbbá a két helyszín közötti egyszeri utazás költségét.)

Kapcsolat: [email protected]atreolympics2023.com

További információ és a jelentkezési lap a Fondazione Barba Varley oldalán érhető el ide kattintva, amit kitöltve kell elküldeni a [email protected] címre!

Az ISTA/NG kurzusain a színházi- és táncmesterek gyakorlatban osztják meg a maguk kompozíciós és montázstechnikáit. A résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző hagyományokhoz tartozó színészek/táncosok mesterségbeli tudásába. A művészek által tartott gyakorlati foglalkozásokat, előadásokat, valamint életrajzi interjúkat is magában foglaló műhelymunka lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megtapasztalják és összevessék egymással azokat az elveket, stratégiákat, amelyek egy előadás végső megszerkesztéséhez hozzájárulnak. 

A megszerzett tudást, elveket, gyakorlatot lehetőségük lesz alkalmazni Eugenio Barba montázsában, az ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS című előadásban, amely a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadán a Színházi Olimpia keretében mutatnak be.

(Via Nemzeti Színház)

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.