Mészáros Árpád III. Richárd szerepében
Mészáros Árpád III. Richárd szerepében

Mészáros Árpád kapta a Pataki-gyűrűt

Mészáros Árpád, az Újvidéki Színház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést október 30-án Szabadkán.

A színész az Újvidéki Színház III. Richárd című előadásának címszerepében nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést. A William Shakespeare szövege alapján készült előadást Dejan Projkovszki rendezte.

A szereppel kapcsolatban Mészáros Árpád korábban a Magyar Szó című újvidéki napilapnak azt mondta: „minden emberben ott bujkál valami ördögféle is, ami olykor elő akar jönni, és nincs annál jobb, amikor színpadon, megengedett körülmények között az ember kidobhatja ezt magából”.

Véleménye szerint attól a pillanattól kezdve, hogy Richárd kimondja, gazember lesz, mindenféle gátlás nélkül lát neki annak, hogy úgymond futószalagon rendelje el a gyilkosságokat.

A Pataki-gyűrűt az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé pénzjutalom is jár.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29. annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.