Német Klára a Coopera János vitéz című előadásában - fotó: Érdi Róbert
Német Klára a Coopera János vitéz című előadásában - fotó: Érdi Róbert

Petőfi Sándort és Kacsóh Pongrácot ünnepli a Coopera új előadása

A Déryné Program keretein belül hoz létre új próza- és daljátékot a Coopera Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitéz műveinek ötvözésével, melynek bemutatójára a Déryné Központban kerül sor november 12-én.  A produkció a 2021-ben született Országjáró Bánk bán előadás után a létrehozók második koprodukciója. 

A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas Szabó K. István rendezésében újjászülető előadás azokat az egyetemes érzéseket vizsgálja mikroszkóp alatt, amelyekért érdemes élni, amelyek mindannyiunk életét átszövik, ahogyan átszőhették a szerzők – Petőfi és Kacsóh – mindennapjait is.

A Coopera és a Déryné Program főként fiataloknak készülő előadása 50 percben meséli el a Kukorica Jancsiból lett János vitéz történetét dalban és prózában, így kívánva megemlékezni az évad két kiemelt jubileumáról: Petőfi Sándor születésének 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulójáról. A juhászbojtárból vitézzé váló fiú kalandja egyben a boldogság keresésének története, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa?

Az előadásban – amely Szabó K. István rendező és Verebes Ernő dramaturg alkotómunkája során kapott új köntöst – fiatal tehetségek mutatkoznak be, ezzel is erősítve a Coopera azon törekvését, amellyel a következő művészgeneráció megsegítésére vállalkozott.  A zongorakísérettel megvalósuló keresztmetszetben színpadra lép – többek között – Ortan Vivenne, akivel a Rost Andrea Művészeti Alapítvány PályaStart mesterkurzusának kapcsán találkozhatott legutóbb a közönség és Szenthelyi Krisztián, aki a felkérést V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen kapta, a Coopera különdíjasaként. A prózai részek tolmácsolására a producerek két Kaposváron tanuló fiatal művészt, Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába járó két hallgatót, Német Klárát és Várhelyi Áront kérték fel.

Az előadás célja a magyar irodalom- és operarepertoár egy-egy kiemelt darabjának gondozása mellett az, hogy az előadóművészeti műfajokat közelebb hozza az általános iskolás-középiskolás korosztályhoz, kiegészítve az ott tanultakat, és a magyar kultúra egyetemes szépségének és színességének ünneplésére ösztönözze őket.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!