Horvai István - forrás: OSZMI
Horvai István - forrás: OSZMI

100 éve született Horvai István – Az OSZMI-ban tartanak megemlékezést

Horvai István rendezőre, színházigazgatóra emlékeznek születésének 100. évfordulóján, december 15-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Krisztina körúti épületében.

Horvai István (1922-2004) rendező, színházigazgató születésének századik évfordulóján tanítványaival és munkatársaival idézik fel gazdag életpályáját – áll az OSZMI közleményében.

Mint írják, a Szilágyi Tibor színművész, valamint Szinetár Miklós és Valló Péter rendező részvételével zajló beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

Az érdeklődőket december 15-én 15 órára várják az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti épületébe (1013 Budapest, Krisztina körút 57. I. emelet, Körterem).

Horvai István rendezői tanulmányait 1948-1949-ben a leningrádi színházi intézetben végezte. Hazatérése után az Úttörő Színház főrendezője, majd igazgatója; 1949-1951 között a Színház- és Filmművészeti Szövetség titkáraként a magyar színházi élet befolyásos alakja lett.

A művészt 1951-ben kinevezték a Madách Színház élére. Az 1956-os forradalom napjaiban – sztálinizmus vádjával – megfosztották igazgatói tisztségétől. Pályáját Debrecenben, Miskolcon, a Nemzeti Színházban, a Fővárosi Operettszínházban folytatta. 1962-ben szerződött a Vígszínházhoz. Várkonyi Zoltán halála után ő lett a társulat igazgatója. Sikerült megőriznie a Vígszínház szellemiségét, és eredményesen folytatta a megkezdett munkát.

Nemcsak a Csehov-művek újraértelmezett színre vitelét kísérte szakmai és közönségsiker, a kortárs magyar drámaírók darabjait is fölényes mesterségbeli tudással, látványosan, hitelesen vitte színre – emelik ki a közleményben.

Horvai István színészpedagógusként is jelentős munkát végzett, 1949-től 1956-ig, majd 1971-től 1999-ig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.