Horvai István - forrás: OSZMI
Horvai István - forrás: OSZMI

100 éve született Horvai István – Az OSZMI-ban tartanak megemlékezést

Horvai István rendezőre, színházigazgatóra emlékeznek születésének 100. évfordulóján, december 15-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Krisztina körúti épületében.

Horvai István (1922-2004) rendező, színházigazgató születésének századik évfordulóján tanítványaival és munkatársaival idézik fel gazdag életpályáját – áll az OSZMI közleményében.

Mint írják, a Szilágyi Tibor színművész, valamint Szinetár Miklós és Valló Péter rendező részvételével zajló beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

Az érdeklődőket december 15-én 15 órára várják az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti épületébe (1013 Budapest, Krisztina körút 57. I. emelet, Körterem).

Horvai István rendezői tanulmányait 1948-1949-ben a leningrádi színházi intézetben végezte. Hazatérése után az Úttörő Színház főrendezője, majd igazgatója; 1949-1951 között a Színház- és Filmművészeti Szövetség titkáraként a magyar színházi élet befolyásos alakja lett.

A művészt 1951-ben kinevezték a Madách Színház élére. Az 1956-os forradalom napjaiban – sztálinizmus vádjával – megfosztották igazgatói tisztségétől. Pályáját Debrecenben, Miskolcon, a Nemzeti Színházban, a Fővárosi Operettszínházban folytatta. 1962-ben szerződött a Vígszínházhoz. Várkonyi Zoltán halála után ő lett a társulat igazgatója. Sikerült megőriznie a Vígszínház szellemiségét, és eredményesen folytatta a megkezdett munkát.

Nemcsak a Csehov-művek újraértelmezett színre vitelét kísérte szakmai és közönségsiker, a kortárs magyar drámaírók darabjait is fölényes mesterségbeli tudással, látványosan, hitelesen vitte színre – emelik ki a közleményben.

Horvai István színészpedagógusként is jelentős munkát végzett, 1949-től 1956-ig, majd 1971-től 1999-ig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.