Theodórosz Terzopulosz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Theodórosz Terzopulosz - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Csereplatform – Theodórosz Terzopulosz a magyarországi Színházi Olimpiáról

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia egyik alapítója, aki betegsége miatt nem lehetett jelen a magyarországi Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján, a következő üzenetet küldte a magyar szervezőknek és a világszínházi esemény résztvevőinek. 

„A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Különböző országokból származó kiváló alkotók és tehetséges fiatalok arra hivatottak, hogy újra fogalmazzák a színház egyetemes és időtlen értékeit, újraértékeljék múltját és jövőjét egy kreatív párbeszéd keretein belül. Ez a találkozás, valamint a kreatív ötletek és javaslatok megismerése előmozdíthatja a művészet jövőjét.

A 10. Színházi Olimpia is – ahogy az eddigiek – csereplatform. Mesterek és tanítványok találkozóhelye, amely az esetleges ideológiai, kulturális és nyelvi különbségeken túl a szabad hang megszólaltatására ösztönöz. Egy olyan kezdeményezés, amely hangsúlyozza a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásának fontosságát.

A Színházi Olimpia kiemeli a színházi hagyomány gazdagságát és sokszínűségét, ugyanakkor támogatja a kutatást és a kísérletezést a modern kulturális dinamika keretén belül. Hozzájárul a nemzetközi együttműködés fejlesztéséhez, és nemzetközi művészhálózatot hoz létre, amely támogatja a sokszínűséget, a toleranciát, a multikollektivitást, a multikulturalizmust, a sokszínűséget. Emellett lehetőséget kínál a Színházi Olimpiának otthont adó országnak, hogy színházi életét az egész világnak bemutassa.

A modern globalizált környezetben a világjárványok, a gazdasági és politikai viszonyok nemcsak szűkítették és tönkretették a művészet alapelveit és értékeit, hanem nagyon megnehezítették az alkotók tartalmas találkozását, amelynek keretén belül rögzítésre kerülhetnek a különbségek, ill. hasonlóságok a hagyományok, az iskolák és a modern irányzatok között.

Hiszünk abban, hogy a színházművészet hozzájárulhat a megbékéléshez és az Új Humanizmus kibontakozásához.

Sok sikert kívánok a 10. Budapesti Színházi Olimpiának és annak kiváló művészi és szervezőbizottságának.”

Theodórosz Terzopulosz korábban azt is megfogalmazta, hogy miért Magyarország és a Nemzeti Színház és a 2023-as 10. Színházi Olimpia házigazdája:

Azért, mert a régi és nagyszerű színházi hagyományokkal büszkélkedő Magyarország a színházi elmélet és gyakorlat világméretű fejleményeinek aktív alakítója. A gyönyörű Budapest a világ kulturális örökségének egyedülálló műemléke, nemzetközi kulturális metropoliszként készen áll, hogy hidakat építsen más színházi hagyományok felé. 

Tehetséges és tapasztalt művészeti, műszaki és ügyviteli szakembereinek köszönhetően a Nemzeti Színház a magyar színházi szakma intézményi központja: egyaránt nyitott a nemzetközi avantgárd színházi elképzelésekre és a hagyományok ápolására. Ez teszi különösen alkalmassá, hogy hídként összekössön különböző iskolákat és színpadi formanyelveket. 

Világunkban, melyet a színházak homogenizálódása jellemez, a Nemzeti Színház a harmóniateremtés és Új Humanizmus mottó jegyében a sokszínűség, tolerancia, multikulturalizmus elkötelezett támogatója.

További cikkek
net_2015_KI_Brand_eoszfoto-9248 (1)
Törőcsik Mari Nemzeti Színházban töltött négy évtizedéről nyílik kiállítás a kőszegi Várszínházban. A 10. Nemzetközi Színház Olimpia rendezvénye június 1-én 19 óra 30-kor nyílik, a tárlat augusztus 31-ig látogatható.
Jean Bellorini
A francia Théâtre National Populaire egy igazi kelet-európai történettel érkezik a MITEM-ra. Jean Bellorini társulata ezúttal Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című darabját mutatja be június 13-án.
Fotó: Janus Erika
Igazi színházi különlegességet kínál a közönségnek a Budapesti Operettszínház: a 10. Színházi Olimpia keretében francia, litván és magyar Csárdáskirálynő előadások láthatók a Nagymező utcai teátrumban.