Felolvasó-pályázatot hirdet a Színészek az Ifjúságért Alapítvány

Nyolcvan éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, számos népszerű regény szerzője, mint a Rokonok, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, az Árvácska és még hosszan sorolhatnánk. A Színészek az Ifjúságért Alapítvány szeretne kapcsolódni az évfordulóhoz és felolvasó verseny-pályázatot hirdet a Légy jó mindhalálig című regényből.

Móricz Zsigmond (1879-1942) a 20. századi magyar realista prózairodalom legtermékenyebb és legnépszerűbb alakja. Hírnevet a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár című novellája hozott neki (1908). Légy jó mindhalálig című regénye 1920-ben jelent meg. A Nyugat 1921-től kezdte el közölni a 17. századi Erdélyről szóló történelmi regényét, a Tündérkertet, amely az Erdély-trilógia első darabja lett. Az 1920-as évek közepén visszatért a falusi és a városi sorslehetőségek boncolásához. Kritikával ábrázolta a tenni és újítani akaró, de elbukó (Úri muri), valamint a panamista környezet által tönkretett (Rokonok) dzsentri figurákat. Az 1930-as évek novellaterméséből kiemelkedik a Barbárok balladisztikus elbeszélése. Móricz Zsigmond egyik legsajátosabb alkotása a halála előtt két évvel írt Életem regénye című műve, amely családtörténet és szociográfia egyben.

A felolvasó versenyen a szervezők szeretnének néhány részletet is feleleveníteni a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2020-ban bemutatott Légy jó mindhalálig előadásából.

A jelentkezés feltétele:

– Tetszőlegesen válasszatok a Légy jó mindhalálig című regényből maximum 2-3 perces részletet, melyet felolvasva kell bemutatni.

– Pályázni 7-8. osztályosoknak lehet.

Jelentkezési határidő: 2023. január 15.

Jelentkezni lehet levélben:

Színészek az Ifjúságért Alapítvány

6000 Kecskemét, Katona József tér 5. vagy a [email protected] címen

A felolvasó verseny tervezett időpontja : 2023. február vége, helye: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Hegedűs Zoltán,

a kuratórium elnöke

(Via kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.