Felolvasó-pályázatot hirdet a Színészek az Ifjúságért Alapítvány

Nyolcvan éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, számos népszerű regény szerzője, mint a Rokonok, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, az Árvácska és még hosszan sorolhatnánk. A Színészek az Ifjúságért Alapítvány szeretne kapcsolódni az évfordulóhoz és felolvasó verseny-pályázatot hirdet a Légy jó mindhalálig című regényből.

Móricz Zsigmond (1879-1942) a 20. századi magyar realista prózairodalom legtermékenyebb és legnépszerűbb alakja. Hírnevet a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár című novellája hozott neki (1908). Légy jó mindhalálig című regénye 1920-ben jelent meg. A Nyugat 1921-től kezdte el közölni a 17. századi Erdélyről szóló történelmi regényét, a Tündérkertet, amely az Erdély-trilógia első darabja lett. Az 1920-as évek közepén visszatért a falusi és a városi sorslehetőségek boncolásához. Kritikával ábrázolta a tenni és újítani akaró, de elbukó (Úri muri), valamint a panamista környezet által tönkretett (Rokonok) dzsentri figurákat. Az 1930-as évek novellaterméséből kiemelkedik a Barbárok balladisztikus elbeszélése. Móricz Zsigmond egyik legsajátosabb alkotása a halála előtt két évvel írt Életem regénye című műve, amely családtörténet és szociográfia egyben.

A felolvasó versenyen a szervezők szeretnének néhány részletet is feleleveníteni a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2020-ban bemutatott Légy jó mindhalálig előadásából.

A jelentkezés feltétele:

– Tetszőlegesen válasszatok a Légy jó mindhalálig című regényből maximum 2-3 perces részletet, melyet felolvasva kell bemutatni.

– Pályázni 7-8. osztályosoknak lehet.

Jelentkezési határidő: 2023. január 15.

Jelentkezni lehet levélben:

Színészek az Ifjúságért Alapítvány

6000 Kecskemét, Katona József tér 5. vagy a [email protected] címen

A felolvasó verseny tervezett időpontja : 2023. február vége, helye: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Hegedűs Zoltán,

a kuratórium elnöke

(Via kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!