Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Gombrowicz Operett című darabja a Tomcsa Sándor Színház műsorán

Witold Gombrowicz Operett című alkotását Szilvay Máté rendező állította színpadra egy népes, vendégművészeket is felsorakoztató stábbal karöltve Székelyudvarhelyen.

Nagy Pál igazgató elmondása szerint ez az előadás nagyszerűen illik Székelyudvarhelyen a „Zene éve” elnevezésű tematikus év kereteibe, ezért is került sor a bemutatóra még ebben az esztendőben. Ám a kulturális intézmények mintegy kéthetes bezárása okán sajnos a hagyományos szilveszteri előadás elmarad. Így decemberben csak a bemutató keretében játsszák majd ezt az előadást a Tomcsa Sándor bemutató bérletesek számára, továbbá a szabadon maradó helyekre jegyek is vásárolhatók. Legközelebb január 20-án és 25-én lesz megtekinthető. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Tomcsa Sándor Színház minden évben igyekszik lehetőséget teremteni a frissen végzett, vagy még tanulmányaikat folytató fiatal művészek számára a megmérettetésre, alkotásra. Erre példa a szóban forgó Operett című előadás is, amelynek alkotócsapatában több fiatal alkotó (rendező, látványtervező, dramaturg, színészek) is helyet kapott.

A rendező elmondta, hogy az előadás címe nem fedi a műfajt, hiszen műfajában egy groteszk daljátékról van szó. A darab a kifele mutatás, megtévesztő külcsín árát leplezi le: rengeteg elfojtás, hazugság, perverzió, sőt pszichoszomatikus tünet jelentkezik az önmagukat felvállalni nem merő szereplők életében. Kifelé mindannyian nagy pompát mutatnak, nagyon komolyan veszik magukat, ám mindenkinek fáj valamilyen testrésze, és egész viselkedésmódjukon érződik, hogy valamennyien éretlen, infantilis karakterek. A stábbal sikerült egy karikírozott, már-már rajzfilmes játékmódot megvalósítani, mindezt pedig egy revüszínpadon. A produkció végén felsejlik egy utópia, egy vágykép: ha mernénk egymás előtt gyengének, tökéletlennek mutatkozni, ebből az őszinteségből megszülethet egy szeretet – foglalta össze Szilvay Máté.

(Via szinhaz.ro)

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.