Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Gombrowicz Operett című darabja a Tomcsa Sándor Színház műsorán

Witold Gombrowicz Operett című alkotását Szilvay Máté rendező állította színpadra egy népes, vendégművészeket is felsorakoztató stábbal karöltve Székelyudvarhelyen.

Nagy Pál igazgató elmondása szerint ez az előadás nagyszerűen illik Székelyudvarhelyen a „Zene éve” elnevezésű tematikus év kereteibe, ezért is került sor a bemutatóra még ebben az esztendőben. Ám a kulturális intézmények mintegy kéthetes bezárása okán sajnos a hagyományos szilveszteri előadás elmarad. Így decemberben csak a bemutató keretében játsszák majd ezt az előadást a Tomcsa Sándor bemutató bérletesek számára, továbbá a szabadon maradó helyekre jegyek is vásárolhatók. Legközelebb január 20-án és 25-én lesz megtekinthető. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Tomcsa Sándor Színház minden évben igyekszik lehetőséget teremteni a frissen végzett, vagy még tanulmányaikat folytató fiatal művészek számára a megmérettetésre, alkotásra. Erre példa a szóban forgó Operett című előadás is, amelynek alkotócsapatában több fiatal alkotó (rendező, látványtervező, dramaturg, színészek) is helyet kapott.

A rendező elmondta, hogy az előadás címe nem fedi a műfajt, hiszen műfajában egy groteszk daljátékról van szó. A darab a kifele mutatás, megtévesztő külcsín árát leplezi le: rengeteg elfojtás, hazugság, perverzió, sőt pszichoszomatikus tünet jelentkezik az önmagukat felvállalni nem merő szereplők életében. Kifelé mindannyian nagy pompát mutatnak, nagyon komolyan veszik magukat, ám mindenkinek fáj valamilyen testrésze, és egész viselkedésmódjukon érződik, hogy valamennyien éretlen, infantilis karakterek. A stábbal sikerült egy karikírozott, már-már rajzfilmes játékmódot megvalósítani, mindezt pedig egy revüszínpadon. A produkció végén felsejlik egy utópia, egy vágykép: ha mernénk egymás előtt gyengének, tökéletlennek mutatkozni, ebből az őszinteségből megszülethet egy szeretet – foglalta össze Szilvay Máté.

(Via szinhaz.ro)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.