Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Készül A revizor a Békéscsabai Jókai Színházban

Pataki András rendező vezetésével kezdetét vette Gogol A revizor című komédiájának próbafolyamata. A rendező szerint másfél évszázada érvényes társadalmi szatírát Szentesen láthatják először a nézők, január 23-án.

Már az új év bemutatóit készíti elő a békéscsabai teátrum, amikor megkezdi Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiájának próbafolyamatát. A XIX. századi orosz darab nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, rendezője, a Jászai Mari-díjas Pataki András negyedszer irányítja a színrevitelét, s mint elmondta, nem reális előadás tervez, hanem egy építkezés (látszatának) kulisszái közé helyezi a cselekményt.

Az előadás próbáit Békéscsabán tartják, elő-bemutatója 2023. január 23-án látható majd Szentesen, ahol további két bérletes előadás is lesz. A kényszerű szünet után ez lesz az első darab, amelyet felújító próbák után április elején játszanak majd a békéscsabai közönség örömére. A főbb szerepekben Mészáros Mihályt, Kovács Editet, Bartus Gyulát és Szabó Lajost láthatják majd.

A darab tartalmából:

Csaknem két hete vesztegel már Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester összehívja korrupt gépezete fogaskerekeit, és bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban, aki nem eredendően gonosz, mindössze csak kihasználja a többiek hiszékenységét? A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható: a postamester felbontja a leveleket, az orvos nem beszél oroszul, egyébként pedig valamennyien bűntudatosan tartanak attól, hogy vétkeik napvilágra kerülnek. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket, elfogadva kenőpénzeket, egyéb javakat, kosztot és kvártélyt a városka elöljáróitól, sőt a polgármester leánykáját is eljegyzi…

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!