Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Készül A revizor a Békéscsabai Jókai Színházban

Pataki András rendező vezetésével kezdetét vette Gogol A revizor című komédiájának próbafolyamata. A rendező szerint másfél évszázada érvényes társadalmi szatírát Szentesen láthatják először a nézők, január 23-án.

Már az új év bemutatóit készíti elő a békéscsabai teátrum, amikor megkezdi Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiájának próbafolyamatát. A XIX. századi orosz darab nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, rendezője, a Jászai Mari-díjas Pataki András negyedszer irányítja a színrevitelét, s mint elmondta, nem reális előadás tervez, hanem egy építkezés (látszatának) kulisszái közé helyezi a cselekményt.

Az előadás próbáit Békéscsabán tartják, elő-bemutatója 2023. január 23-án látható majd Szentesen, ahol további két bérletes előadás is lesz. A kényszerű szünet után ez lesz az első darab, amelyet felújító próbák után április elején játszanak majd a békéscsabai közönség örömére. A főbb szerepekben Mészáros Mihályt, Kovács Editet, Bartus Gyulát és Szabó Lajost láthatják majd.

A darab tartalmából:

Csaknem két hete vesztegel már Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester összehívja korrupt gépezete fogaskerekeit, és bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban, aki nem eredendően gonosz, mindössze csak kihasználja a többiek hiszékenységét? A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható: a postamester felbontja a leveleket, az orvos nem beszél oroszul, egyébként pedig valamennyien bűntudatosan tartanak attól, hogy vétkeik napvilágra kerülnek. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket, elfogadva kenőpénzeket, egyéb javakat, kosztot és kvártélyt a városka elöljáróitól, sőt a polgármester leánykáját is eljegyzi…

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.