A Mágnás Miska Gemza Péter rendezésében - fotó: Máthé András
A Mágnás Miska Gemza Péter rendezésében - fotó: Máthé András

Mágnás Miska – Először kerül zenés darab a debreceni Csokonai Fórum színpadára

December 16-án Gemza Péter rendezésében, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével mutatják be a Mágnás Miskát Debrecenben. 

Emberibb, természetesebb és egyben szórakoztató

Szívet melengető, jól ismert melódiái és életközeli, szerethető karakterei a magyar operettirodalom egyik legtöbbet játszott darabjává tették a Mágnás Miskát. Szirmai Albert operettjét 1916-ban mutatták be először, és azóta a műfaj egyik magyar klasszikusaként tartják számon.

A debreceni Csokonai Színház társulata első zenés színházi premierjére készül új színházépületében, a Csokonai Fórumban. A rendezés a Mágnás Miska korábbi debreceni változatára és a Keleti Márton-filmre egyaránt támaszkodik. 

„A Keleti-változatnak kelleme van, sármja, bája. A két főszereplő nem közönséges figura, hanem okos, szerethető karakterek. A józan paraszti ész megtestesítői inkább, mintsem művi, kreált paraszti figurák. A Keleti Márton-film a sármjával fogott meg, ezzel a különleges, már-már bájos viszonyulással ezekhez a szerelmekhez, de legalább ennyire fontos szempont, hogy nem csinált idiótákat ezekből a figurákból” – mondta el a rendező, Gemza Péter, aki az egész operettet szeretné emberibbnek, természetesebbnek és egyben szórakoztatónak mutatni.

A móka, a kacagás a főszereplő

A címszerepet alakító Kránicz Richárd a karakter inkább emberi, mintsem szatirikus oldalát szeretné hangsúlyozni. „Miska egy talpraesett, igazán belevaló fickó, aki, ha kell, csak teszi a bolondot, hogy könnyebben érvényesüljön, de igazából helyén az esze. Ő egy Vas megyei, én pedig egy somogyi parasztgyerek vagyok. Szeretném közelebb hozni ezt a karaktert, és belevinni a magam habitusát, humorát. Őszintébben, talán természetesebben, de nem kilépve a műfaj kereteiből.” 

Vörös Edit, akit Rolla grófnő szerepében láthatunk, így beszélt a darabról: „Számomra az az érdekes a Mágnás Miskában, hogy míg egy Csárdáskirálynőnek, vagy más Kálmán Imre- vagy egy Lehár-daraboknak drámaibb vonulatuk is van, itt teljes mértékben a vígjáték, a móka, a kacagás a kulcsszereplő.  Vannak persze mélységei a történetnek, de ez egy lényeges különbség. Nagyon örülök az újbóli felkérésnek, hisz a Csárdáskirálynőben korábban már dolgoztam együtt ezzel a nagyszerű csapattal, nagyon megkedveltem őket. Ide szívesen járok vissza.”  Laki Péter Baracs István szerepére kapott felkérést a debreceni színháztól, s örömmel nyugtázta, hogy sok fiatal színész szerepel a produkcióban: „Nagy innovációnak tartom, hogy fiatalokkal adjuk elő az operettet. A műfaj továbbélésének és továbbadásának ugyanis ez a kulcsa. Sokan közülük most találkoznak első ízben operettel, vagy többnyire más műfajokban játszanak. Nagyon tehetségesek, jól áll nekik a műfaj, és nagyon bízom benne, hogy a későbbiekben is fognak ezzel foglalkozni és fogunk még együtt játszani.”

Nagy Kíra, aki két szerepben is, Rolla grófnőként és Marcsaként is feltűnik majd, a nagy népszerűségnek örvendő operett biztos sikeréről így nyilatkozott: „Én azt látom, hogy a csapatban senki nem „ült bele” a biztos sikerbe, mindenki a maximumot hozza a próbákon.”

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!