Fotó: Bereczky Sándor

Meggyeskert – Koprodukció a Tompa Miklós Társulat repertoárján

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös produkciójaként kerül bemutatásra az A. P. Csehov: MEGGYESKERT című klasszikus drámája, a rendező szakos Dobrovszki Dóra rendezésében. Az előadás bemutatóját a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban tartották december 18-án.

“Ó, gyerekkorom, ártatlanságom! Ebben a gyerekszobában aludtam, innen néztem a kertet, a boldogság velem együtt ébredt minden reggel, és a kert akkor is pont ilyen volt, semmit sem változott. Drága kertem! Neked nem árt a fakó ősz és a fagyos tél, fiatal vagy újra, és boldog vagy, és nem hagytak el az égi angyalok. Bárcsak eltűnne a mellemről és a vállamról ez a nehéz kő, bár el tudnám felejteni a múltat!”

A halál sokféle formát ölthet. A fizikai halál bekövetkezte előtt, még életünk során elszenvedünk veszteségeket. Ljubov Andrejevna a lét utolsó, rosszkor jött virágzásában tér vissza szülőházába, ami a haldoklás visszafordíthatatlan útjára lépett. Boldog és fájdalmas emlékei fogadják itt, de szeretett meggyeskertjét megtartani képtelen. Az idő csak Lopahin számára halad, Ljuba képtelen a jövőbe tekinteni, csak a jelent akarja megélni. Az egyik világból a másikba való átlépés és az idő kiszámíthatatlan működésének helye a meggyeskert.

SZEREPOSZTÁS:
LJUBOV ANDREJEVNA – Moldován Orsolya; ÁNYA – Göllner Boróka; VARJA – Karsai Dóra; GAJEV – Kovács Botond; LOPAHIN – Bartha László Zsolt; SARLOTTA IVANOVNA – Szabó Fruzsina; SZIMEONOV-PISCSIK – Radu Enrik; DUNYASA – Renczés Viktória; JEPIHODOV – Tamás Fábián Csanád; TROFIMOV – Németh B. Kristóf; JÁSA – Ferenczi H. István; FIRSZ – Nagy Dorottya; VÁNDOR/VENDÉG – Pánczél Lilla, Székely Krisztina.

Fordította: Kozma András; Dramaturg: Antal Ádám, Takács Réka; Zene: Márton Richárd Zoltán; Díszlettervező: Mihály Katalin; Jelmeztervező: Bakó Bora; Koreográfus: Pósa Fruzsina; Rendezőasszisztens: Gászpor Adrienn.

Az előadás létrejöttét a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

A későbbi dátumokra jegyek személyesen a Színház nagytermi jegypénztárban hétköznaponként 9 és 19 óra között (tel. 0365 806 865), a helyszínen, a Stúdió Színházban előadás előtt egy órával, valamint online, a Biletmaster oldalán kaphatók.

(Via nemzetiszinhaz.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!