Tompa Gábor - forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Tompa Gábor - forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnökének

Az Európai Színházi Unió (UTE) további két évre elnökévé választotta Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját.

A kolozsvári színház közleménye szerint az Európai Színházi Unió idei második közgyűlését december 4-én tartották Krakkóban. Tompa Gábor egyhangú szavazással kapott újabb kétéves mandátumot.

Az újraválasztott elnök közölte: folytatni szeretné a korábbi mandátumaiban elkezdett munkát. Céljai között nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az UTE kiemelkedő művészi kvalitású színházakkal való bővítését említette.

A közgyűlésen megválasztották az UTE új vezetőtanácsát, melynek tagjai: Nuno Cardoso (Sao Joao Nemzeti Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Tamara Vuckovic Manojlovic (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád, Szerbia), Waldemar Razniak (Stary Teatr, Krakkó, Lengyelország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália), Antal Csaba (Budapest, Magyarország).

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg az Európai Színházi Unió 26 tagot tömörít, nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházat Európa-szerte és azon túl.

A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház egykori igazgatója és Ilan Ronen izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja a szakmai szervezetnek, Tompa Gábort pedig 2018 májusában az unió budapesti közgyűlésén választották a szervezet elnökévé.

További cikkek
TWO_Olga Chelpanova, Adrián Szelle (5)
Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából. Turbuly Lilla írása.
Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó_ Horcsák András
Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.
Forrás: Vojtina Bábszínház Facebook-oldala
A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye, a „Szervusztok, Pajtikák!” fesztivál nyitányaként tartottak gyereknapot Debrecenben.