Fotó: OSZK

A Himnusz közös szavalására hívnak a magyar kultúra napján

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját is ünnepeljük.

1823-ban ezen a napon Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. A jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

Ezért vasárnap a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat, melynek során 17 órától az állami megemlékezés után az Országház üléstermében a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

Az ünnepi műsorban közreműködnek: Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Schnell Ádám, Szabó Sebestyén László, Szarvas József, a Nemzeti Színház művészei,Gál Natália, Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Drámai Magyar Színház művészei), Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk a Szent István Egyetem, Rippl-Rónay Művészeti Karának színész hallgatói, a Honvéd Férfikar, valamint cimbalmon közreműködik Solymosi Vince, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem V. éves hallgatója.

A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.