Fotó: OSZK

A Himnusz közös szavalására hívnak a magyar kultúra napján

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját is ünnepeljük.

1823-ban ezen a napon Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. A jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

Ezért vasárnap a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat, melynek során 17 órától az állami megemlékezés után az Országház üléstermében a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

Az ünnepi műsorban közreműködnek: Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Schnell Ádám, Szabó Sebestyén László, Szarvas József, a Nemzeti Színház művészei,Gál Natália, Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Drámai Magyar Színház művészei), Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk a Szent István Egyetem, Rippl-Rónay Művészeti Karának színész hallgatói, a Honvéd Férfikar, valamint cimbalmon közreműködik Solymosi Vince, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem V. éves hallgatója.

A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
macska_a_forro_badogteton_olvasoproba_domolky
Tennessee Williams művét Valló Péter rendezésében március 11-től láthatja a közönség a Pesti Színházban. A Vígszínház a 10. Színházi Olimpián a Kolozsvári Állami Magyar Színház Macbett című előadását fogadja be.
Rátóti Zoltán / Eöri Szabó Zsolt
A MITEM részeként létrejövő Madách Projekt kapcsán az SZFE rektorával, Rátóti Zoltánnal valamint a rendezvénysorozat koordinátoraival beszélgettünk.
farsang
Február 21-én 19 órától a musical irodalom legnagyobbjai és a legismertebb táncdalok szólalnak meg a veszprémi színház művészeinek előadásában. Idén is készülnek jelmezversennyel, értékes színházi nyereményekért. Veszprém városa a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.