Fotó: OSZK

A Himnusz közös szavalására hívnak a magyar kultúra napján

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját is ünnepeljük.

1823-ban ezen a napon Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. A jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

Ezért vasárnap a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat, melynek során 17 órától az állami megemlékezés után az Országház üléstermében a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

Az ünnepi műsorban közreműködnek: Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Schnell Ádám, Szabó Sebestyén László, Szarvas József, a Nemzeti Színház művészei,Gál Natália, Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Drámai Magyar Színház művészei), Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk a Szent István Egyetem, Rippl-Rónay Művészeti Karának színész hallgatói, a Honvéd Férfikar, valamint cimbalmon közreműködik Solymosi Vince, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem V. éves hallgatója.

A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
Madách vörös 1
2023 júniusában a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt eseménye a Madách-bicentenárium megünneplése lesz, amelynek középpontjában Az ember tragédiájának kortárs színrevitele áll. 
Fotó: Justyna Zadlo
A Performing Poland projektje hét performance-t foglal magába: Anna Steller és Marcin Herich koreográfiáikban a múlt és jelen, a szín, hang és tér összhatását jelenítik meg a MITEM fesztivál meghívására, a Színházi Olimpia keretében.
Forrás: KAPSZ Facebook-oldala
Határ nincs, csak távolság: ezt a címet viseli a viszáki Kaszás Attila Pajta Színház 2023-as, színházi olimpiai műsora. A háromnapos fesztivált június 22. és 24. között tartják.