Lázadni veletek akartam - Fotó: Yorick Stúdió

A magyar kultúra napja – Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is ünnepelnek

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház több programmal készül a Magyar Kultúra Napjára, később pedig a 10. Színházi Olimpián mutatják be előadásaikat.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vasárnap mutatja be a marosvásárhelyi Yorick Stúdió nagy sikerű produkcióját, Bódi Attila regényének színpadi adaptációját, a Lázadni veletek akartam című előadást. A regényt Barabás Olga alkalmazta színpadra és Sebestyén Aba rendezte. Az alkotópáros színpadi munkája 2022-ben elnyerte a Kortárs Magyar Dráma díját.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szintén vasárnap ünnepli a magyar kultúra napját hármas eseménnyel. A színház előcsarnokában egy plakátkiállítást nyitnak meg, amely az elmúlt 25 év színházi plakátjaiból ad ízelítőt a közönségnek, ezek közül valamennyi a Tamási Áron Színház előadásaihoz készült. A közönség Adriana Grand, Bartha József, Csiki Csaba, Damokos Csaba, Deák Barna, Golicza Előd, Kerezsi Nemere, Kusztos Attila, Rancz András, Ütő Gusztáv, Wanek Ferenc és más neves grafikusok, díszlet- és jelmeztervezők munkáit láthatja. A kiállítást Kispál Attila képzőművész, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetője nyitja meg, kurátora Wanek Ferenc.

A kiállításmegnyitót követően az aritmia.doc című előadást mutatják be, amely az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból nyújt reprezentatív válogatást az érdeklődőknek. Az előadás hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredményeképpen született meg: mindegyik színész beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő, ahogy az illetőhöz leginkább méltónak találja. Az előadást közönségtalálkozó követi, amelyen a nézők megismerhetik azokat a kortárs költőket, akiknek versei alapján készült a produkció.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.