Fotó: Bereczky Sándor

Bemutatták A tavasz ébredését a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Ricz Ármin rendező Frank Wedekind: A tavasz ébredése című művével mutatkozott be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közönségének. A társulat a Színházi Olimpia keretében Az ördög próbája című előadást mutatja be.

A gyermektragédiaként is emlegetett klasszikus drámát Bányai Geyza fordításában, sajátos megközelítésben vitte színpadra a rendező Lőrincz Ágnes, Nagy István, Szélyes Ferenc, Somody Hajnal és Biluska Annamária főszereplésével. A Tompa Miklós Társulat legújabb produkciójának bemutatójára január 12-én került sor a Színház Kistermében.

Mi történik velünk? A saját akaratukat erőltetik ránk. Miért nem vesznek bennünket komolyan? Megváltoztunk. Változik a testünk, a bőrünk, az izmaink. Nem leszünk már többé azok, akik eddig voltunk. Mi felé tartunk? Hogyan éljük tovább az életünket? Felébredt bennünk valami ismeretlen. Ösztönös. Nem kellene egyedül lennünk, de mégis egyedül vagyunk. Próbálunk kötődni egymáshoz, de senki sem mondta el nekünk, hogy hogyan csináljuk. Hogyan szabad szeretnünk a mi korunkban? Nem csak úgy belénk nevelték a szemérmet? Mi ez az érzés? Soha nem tapasztaltunk még ilyet. Elég idősek vagyunk már. Mennyi van még hátra ezen az oldalon? Szeretnénk tudni mivégre vagyunk ezen a világon! Hol van a helyünk? Azt szeretnénk, ha történne végre valami! Mondd, ezek a bűnös gondolatok?

Frank Wedekind 1891-ben megjelent hírhedt és szokatlan drámájának szereplői kíváncsi kamaszok, akik egy tekintélyelvű, szemérmes társadalomban, szüleik és tanáraik útmutatásai nélkül kénytelenek felelős felnőtté válni. Ma már merőben másként viszonyulunk a fiatalkori szexualitáshoz és énkereséshez, mint akkoriban, de olykor mégis nehezünkre esik elfogadni, hogy az emberi test és tudat biológiai korunkkal együtt minduntalan változik, kérdéseink pedig egyre csak sokasodnak. A beteljesületlen vágyak és örökös kételyek útvesztőiből képtelenség sérülések nélkül szabadulni.

SZEREPOSZTÁS: WENDLA – Lőrincz Ágnes; MENYUS – Nagy István; MARCI – Szélyes Ferenc; MÁRTA – Somody Hajnal; ILZE – Biluska Annamária; BERGMANN-NÉ, STIEFELNÉ – Szabadi Nóra; HOBORTH IGAZGATÓNŐ, TSCHIRA TISZTELETES – P. Béres Ildikó; STIEFEL, ÁLARCOS ÚR – Adorjáni Nagy Zoltán.

Fordította: Bányai Geyza; dramaturg: Oláh Tamás; zene: Pálfi Ervin; díszlet- és jelmeztervező: Salamon Luna; visual: Gáspárik Márton Pál; díszlet- és jelmeztervező-asszisztens: Venczel Valentina; ügyelő: Rigmányi Lehel; súgó: Tóth Katalin.

(Via nemzetiszinhaz.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!