Georges Banu​ - fotó: Gabriel-axel Soussan
Georges Banu​ - fotó: Gabriel-axel Soussan

Elhunyt Georges Banu színháztudós

79 éves korában, 2023. január 21-én  elhunyt Georges Banu nemzetközi hírű színháztudós, kritikus, a Román Színházi Szövetség tagja.

Georges Banu 1943-ban született a romániai Buzăuban. Tanulmányait a bukaresti Színház- és filmművészeti Egyetemen Andreai Şerban rendező évfolyamtársaként végezte. 1973 óta Párizsban élt. Tanított a belgiumi Louvain egyetemén és a párizsi Sorbonne-on. Több európai egyetem tüntette ki díszdoktori címmel. 1994 és 2001 között háromszor választották meg a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetsége elnökévé.

Számos színházelméleti tárgyú könyve jelent meg magyarul is. A  kolozsvári Koinónia Kiadónál 2013-ban napvilágot látott Szeretni és nem szeretni a színházat című kötetében így fogalmazott: „Akik kerülik a színházat, menekülnek előle, azok azzal indokolják a tartózkodásukat, hogy titkon félnek a színpadtól. Ez a félelem az ellentábor szerint nemcsak a régi halálösztönt ébreszti fel, hanem a gyanút is e »sérülékeny«, kiszámíthatatlan változásoknak kitett művészet természetét illetően.”

Munkáját számos rangos díjjal ismerték el, megkapta többek között a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjét. Többször publikált a Nemzeti Színház szakmai folyóiratában, a Szcenáriumban. Legutóbb a 2022. szeptemberi számban olvashattuk személyes hangvételű írását, amelyben  pályatársára, Peter Brookra emlékezik.

(Via Nemzeti Színház)

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!