Fotó: petofiszinhaz.hu

Elkezdődött a PETŐFiFJÚ ősbemutató próbafolyamata Veszprémben

2023. február 17-étől látható a Veszprémi Petőfi Színház színpadán a Petőfi Sándor életútját végig követő PETŐFiFJÚ ősbemutató. A musicalt Szomor György állítja színpadra.

„2023-ban a PETŐFI 200 programsorozatban a költő születésének 200. esztendőjét ünnepeljük, mely számunkra megkerülhetetlen, fontos, jeles évforduló. Az előadás ősbemutató is egyben, hiszen most indul útjára először a PETŐFiFJÚ musical, ami ugyan nagy kihívás nem kifejezetten zenés Színházunknak, azonban annyi mindent elértünk már együtt ebben a műfajban is, hogy úgy gondolom, most is csodálatos munkába fogtunk, ahol szeretettel, összhangban, igazi csapatként tudunk majd dolgozni!” – indította el az olvasópróbát Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

„Petőfi Sándor Veszprémben velünk maradt, innen indult el 1848 márciusában, köztünk van a mai napig csodálatos lényével, munkásságával, gondolataival. Nem mehettünk el amellett, hogy ne állítsunk Színházunk névadójának egy ilyen emléket, különösen abban az évben, amikor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük” – fogalmazott Oberfrank Pál igazgató. „Topolcsányi Laurát kértük fel, hogy az életét bemutató utat, fiatalkorát, iskoláit, vándorszínházi működését, családi- és szerelmi életét, munkásságát írja meg, hogy megismerhessük ezt az ‘ikont’, aki évszázadok múltán is mély nyomot hagy a magyar emberekben. A darab számos kisebb helyzetből épül fel, mely mellett kiemelkedő szerepet kap a látvány, a vizualitás, a képzelőerő. Ezért hívtuk meg hozzánk Madarász Jánost, aki segíti utazásunkat Petőfi életében.”

Az ősbemutató Petőfi Sándor megzenésített versein keresztül nyújt betekintést a költő életútjába, és ennek egyedi, ihletett és különleges hangzását Szomor György Nádasdy Kálmán-díjas művésznek köszönhetjük. „Soha életemben nem fogalmazódott meg bennem, hogy Petőfit életre keltsem, de hálás vagyok a lehetőségért, mert ahogy egyre jobban beleástam magam a munkába, úgy gondolom, ez nem maradhatott volna ki az életemből! Nehéz munka volt, mert a versek megzenésítése elég szubjektív, hiszen mindenkiben más gondolatot, dallamot, érzést keltenek, de remélem, mindenki azonosulni tud majd a dalokkal. Bár lesznek látványelemek, de fontos és kiemelkedő szerepe lesz a Ti szereteteteknek, érzelmeiteknek, gondolataitoknak, színjátszásotoknak” – engedett betekintést a darabba.

(Via petofiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!