Fotó: jokai.sk

70. évadát ünnepli a Komáromi Jókai Színház

Nagyszabású gálaműsort tart a 70. évadát ünneplő Komáromi Jókai Színház február 4-én este hét órakor Hetvenkedünk címmel.

A teátrum elődintézménye, a Magyar Területi Színház társulata 1953. január 31-én tartotta első, a Tűzkeresztség című előadását. A színészek, meghívott vendégművészek kedvenc produkcióikból, a közönség által szeretett zenés és prózai darabokból adnak elő részleteket a műfaji sokszínűség jegyében.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója elmondta: elődjük, a Magyar Területi Színház 1952. október elsején alakult meg, ezt is megünnepelték ősszel egy gálával, most pedig az első, 1953-as előadás tiszteletére tartanak még egy estet. Fellépnek a jelenlegi társulat tagjai és olyan művészek, akik az elmúlt húsz évben rendszeresen játszottak Komáromban. A műsort Olasz István színművésszel és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetítorral, zenei vezetővel közösen szerkesztették. Operett, musical, opera és rap is szerepel a a gálán. Több színész erre az alkalomra kedvenc dalát hozza el ajándékba a közönségnek, s olyan verseket, prózákat, monológokat, amelyek fontosak voltak az életükben, a teátrum történetében. Jönnek a pozsonyi főiskolás fiatalok is, akik szintén kötődnek a Jókai Színházhoz.

A tervek szerint a színház kórusa és öt zenésze nyitja meg a műsort egy tangóval. Szerepel a zenés részben az Anconai szerelmesekből a Felicita című sláger Ollé Erik és Holocsy Krisztina előadásában. A Csárdáskirálynőből Mokos Attila, Rancsó Dezső és Varga Szilvia énekli a Hajmási Péter, Hajmási Pál örökzöldet. Kálmán Imre operettjéből Szilvia belépőjét Stubendek Katalin adja elő. Culka Ottó a Súgó-dalt énekli. A Hungária együttes nagy slágerét, a Multimilliomos jazz-dobost Tóth Károly és Szabó Viktor mutatja be, mégpedig különleges módon. Szvrcsek Anita a Valahol Európában darabból választotta a Prológ-dalt. Kiss Szilvia Dés László és Bereményi Géza szerzeményét, a Botladozva címűt énekli.

Holocsy Katalin az Edith és Marlene előadásból választott egy betét-számot. Holocsy Krisztina és Tóth Károly Tompos Kátya népszerű slágerét mutatja, be, a Viszlek haza mindenütt nagy népszerűségnek örvend. Bernáth Tamás a Fekete Péter operettből a címadó számmal lép színpadra. Béhr Márton egyik kedvenc előadója előtt is tiszteleg, Cseh Tamás Születtem Magyarországon ikonikus dalát énekli. Fabó Tibor a Figaro házassága operából választott egy áriát. Matusek Attila Krúbi egyik rapjével lepi a közönséget. A társulat A padlás című előadásból is énekel egy közös számot, s nagyon készülnek arra, hogy az idén műsorra kerül A Pál utcai fiúk című musicalből is előrukkoljanak egy meglepetéssel.

A prózai összeállításban Gubík Ági Naplójegyzeteket mond el színésznőktől, Tóth Tibor részleteket ad elő az Arany János verses összeállításból. Monológokat is hallhat a közönség az esten. Olasz István a Csónak, avagy előttünk a vízözön előadásból, Molnár Xénia az Ibusár című darabból, Skronka Tibor pedig a Burundanga produkcióból idéz fel egy-egy gondolatsort. A pozsonyi főiskolások kiegészülve Hostomský Fannival és Szebellai Dániellel is készülnek egy meglepetéssel.

(Via jokai.sk)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!