Papp László - fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Papp László - fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kétszeresére nő a felújított debreceni Csokonai Színház befogadóképessége

Végéhez közeledik a Csokonai Színház patinás régi épületének teljes körű felújítása, várhatóan már az első félévben megnyitják a játszóhelyet – közölte Debrecen polgármestere. A város kiemelt szerepet játszik majd a Színházi Olimpia programsorozatában. 

Papp László polgármester emlékeztetett arra, hogy a kivitelezési munkák 2020 szeptemberében kezdődtek: a teljes rekonstrukció műemléki felügyelet mellett zajlott, és mára elérte a 90 százalékos készültségi szintet. A város emblematikus épületét a régi stílusában, az eredeti tervek alapján állítják helyre. A nettó értékben több mint 9,6 milliárd forintos beruházás teljes mértékben állami forrásból, a Debrecen 2030 és a Modern városok program keretében valósul meg – tette hozzá. Emellett megjegyezte, hogy a tavaly átadott Csokonai Fórummal együtt bruttó 20 milliárd forintos színházfejlesztés történt a városban.

A legnagyobb változás a színház fogadóterében történt: az eddigi szűk lépcsőház helyett tágas, világos és elegáns oszlopcsarnok fogadja az épületbe érkezőket. Emellett a nézőtér kapacitásbővítésének eredményeként a korábbi 350 helyett 600 ülőhelyet alakítottak ki, és a további 60 állóhellyel csaknem megkétszerezték az épület befogadóképességét.

Gemza Péter, a színház igazgatója a két épület – a Csokonai Színház és a Csokonai Fórum – „átjárhatóságát” nevezte fontos szakmai eredménynek, miután a két játszóhelyet hasonló, korszerű színpadtechnikával szerelték fel. Ez jelentősen megkönnyíti a műszaki dolgozók munkáját. Ennek ellenére még az idén 15–20 fős létszámbővítésre kerül sor, az érkezők 70 százaléka műszaki szakember lesz, 30 százalék a művészeti tagozatokat erősíti. A beruházások eredményeként további 20–25 fős létszámbővítésre is készülnek – fűzte hozzá az igazgató.

Emellett elmondta azt is, hogy a Csokonai Fórum két színháztermében a nyitás óta teltházas előadások vannak, tehát érzékelhetően nagy igény van a Csokonai Színház régi épületének megnyitására. A jövőben itt elsősorban operákat, operetteket, musicaleket, illetve nagyszínpadot igénylő prózai műveket mutatnak majd be.

(Via MTI)

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.