Fotó: Román Elnöki Hivatal

Kitüntették a temesvári magyar színházat a román kultúra napja alkalmából

A Kulturális Érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis román államfő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat. A teátrum IV. Henrik című előadása a Színházi Olimpia keretében is bemutatkozik. 

A kitüntetést professzionalizmusának és odaadásának az elismeréseként, a romániai kulturális értékek belföldi és külföldi népszerűsítéséért kapta meg a közönségét és a színházművészetet hét évtizede szolgáló bánsági teátrum.

Romániában 2010-ben nyilvánította a parlament a nemzeti kultúra napjává január 15-ét, a nemzet költőjének tartott Mihai Eminescu születésnapját. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az első magyar intézmény, amely ebből az alkalomból a román állam legmagasabb kulturális elismerésében részesült.

Az elnöki hivatalban rendezett pénteki ünnepségen több jeles filmkritikust, képzőművészt, zenészt és rendezvényszervezőt is kitüntetett Iohannis, az intézmények sorában pedig a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színháznak a Kulturális Érdemrend parancsnoki fokozatát, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulatának, a Peles Nemzeti Múzeumnak és a Jászvásári Filharmóniának az érdemrend tiszti fokozatát adományozta az államfő. Méltatásában Iohannis úgy fogalmazott: Románia a művészi szabadság és alkotás hazája, a színházművészetnek és a román kultúra egészének gazdagításához pedig a nemzeti kisebbségek is jelentősen hozzájárulnak.

A temesvári magyar színháznak adományozott állami kitüntetést az intézményt másfél évtizede vezető Balázs Attila igazgató vette át. A rendezőként, fesztiválszervezőként, színházi egyesület alapítójaként is tevékenykedő színművész a magyar közmédiának elmondta: a rangos elismerés a temesvári magyar színház által tudatosan felvállalt sokszínűségnek is szól.

Balázs Attila kitért arra, hogy január 19. és 26. között Temesváron rendezik meg az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) hagyományos seregszemléjét, a MAFESZT-et, kihasználva azt a figyelmet, amely a 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő bánsági városra irányul. Hozzátette: idén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nemcsak románul, hanem angolul is feliratozza előadásait.

A bánsági magyarság egyik kulcsfontosságú intézményeként a temesvári magyar színház kiemelkedő szerepet játszik az anyanyelv ápolásában. Fontos intézményi hátteret jelent és közösségszervező feladatot tölt be a szórványmagyarság életében, ugyanakkor kulturális hidat is épít a többségi románság és a többi nemzeti közösség felé: rendszeresen dolgozik román rendezőkkel, magyar nyelvű előadásait román feliratozással teszi hozzáférhetővé és élvezhetővé a más anyanyelvű színházkedvelők számára.

(Via MTI)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.