Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Megtartották a Frankenstein olvasópróbáját Nyíregyházán

Az előadást Balázs Zoltán, a Maladype alapítója állítja színpadra, a bemutatót március 11-én tartják. A Móricz Zsigmond Színház a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.

Frankenstein – a „modern Prométheusz” – története a magány és a kirekesztettség apokaliptikus megfogalmazása, a modern ember félelmeit kíméletlen őszinteséggel feltáró teremtés-mítosz.

Az 1818-ban megalkotott kultikus műben egy „istentelen” tudósdiák, Viktor Frankenstein életre kelti az „eredendő bűn” nélküli lényt, a Kreatúrát. Viktor számára az „emberi törmelékekből” megalkotott Teremtmény látása iszonyatos, ezért eltaszítja magától. Az emberfelettien erős Lény fázik és fél, nem érti az őt körülvevő világot. Először egy idegen család életének lesz néma szemtanúja, de miután felfedi magát előttük, menekülésre, majd gyilkosságra kényszerül.

Sikerül teremtője nyomára bukkannia, szenvedéseiért tőle vár kárpótlást. Frankenstein megígéri, hogy egy női lényt alkot számára, aki majd feloldja magányát, de később megmásítja ígéretét. A Kreatúra bosszút fogad: megkezdődik a démoni hajsza teremtő és teremtett között…

Az eredeti Frankenstein-mű több száz irodalmi, filmes és színházi adaptációt megélt már. A különleges vizuális és akusztikus megoldásokat is ötvöző előadás Balázs Zoltán rendezésében a megbocsátás és a józan ész érvényesítésének lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet koordinátái közepette.

Játsszák: Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Horváth László Attila, Horváth Réka, Rák Zoltán, Széles Zita, Ténai Petra.

Díszlettervező: Szendrényi Éva. Jelmeztervező: Németh Anikó. Dramaturg: Sediánszky Nóra. Súgó: Nagy Erzsébet. Ügyelő: T-Laforest Csaba. Rendezőasszisztens: Demeter Anna. Rendező: Balázs Zoltán.

Bemutató: 2023. március 11., Nagyszínpad

A teátrum több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián. Bővebb információ a programnaptárban ide kattintva.

(Via moriczszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!