Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Megtartották a Frankenstein olvasópróbáját Nyíregyházán

Az előadást Balázs Zoltán, a Maladype alapítója állítja színpadra, a bemutatót március 11-én tartják. A Móricz Zsigmond Színház a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.

Frankenstein – a „modern Prométheusz” – története a magány és a kirekesztettség apokaliptikus megfogalmazása, a modern ember félelmeit kíméletlen őszinteséggel feltáró teremtés-mítosz.

Az 1818-ban megalkotott kultikus műben egy „istentelen” tudósdiák, Viktor Frankenstein életre kelti az „eredendő bűn” nélküli lényt, a Kreatúrát. Viktor számára az „emberi törmelékekből” megalkotott Teremtmény látása iszonyatos, ezért eltaszítja magától. Az emberfelettien erős Lény fázik és fél, nem érti az őt körülvevő világot. Először egy idegen család életének lesz néma szemtanúja, de miután felfedi magát előttük, menekülésre, majd gyilkosságra kényszerül.

Sikerül teremtője nyomára bukkannia, szenvedéseiért tőle vár kárpótlást. Frankenstein megígéri, hogy egy női lényt alkot számára, aki majd feloldja magányát, de később megmásítja ígéretét. A Kreatúra bosszút fogad: megkezdődik a démoni hajsza teremtő és teremtett között…

Az eredeti Frankenstein-mű több száz irodalmi, filmes és színházi adaptációt megélt már. A különleges vizuális és akusztikus megoldásokat is ötvöző előadás Balázs Zoltán rendezésében a megbocsátás és a józan ész érvényesítésének lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet koordinátái közepette.

Játsszák: Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Horváth László Attila, Horváth Réka, Rák Zoltán, Széles Zita, Ténai Petra.

Díszlettervező: Szendrényi Éva. Jelmeztervező: Németh Anikó. Dramaturg: Sediánszky Nóra. Súgó: Nagy Erzsébet. Ügyelő: T-Laforest Csaba. Rendezőasszisztens: Demeter Anna. Rendező: Balázs Zoltán.

Bemutató: 2023. március 11., Nagyszínpad

A teátrum több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián. Bővebb információ a programnaptárban ide kattintva.

(Via moriczszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.