OSZMI: Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában, 1823–1849

Petőfi korának magyar nyelvű színjátszásáról nyílik kiállítás

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által összeállított kiállítás április 21-én 16 órától nyitja meg kapuit a 10. Színházi Olimpia kísérőprogramjaként a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A kiállítás Petőfi verseit is felhasználva mutatja be a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit, a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet és a színészek társadalmi megítélését. A tárlat megidézi az 1823-1849 között már működő kőszínházak világát is. 

Élete során Petőfi Sándor számos színházi szerepben próbálta ki magát, volt házi statiszta, színlapkihordó és mindenes a Pesti Magyar Színházban, karakterszínész és kardalos különböző vándortársulatokban, fellépett barátja, Egressy Gábor jutalomjátékán a már Nemzeti Színházra átnevezett pesti teátrumban, drámákat fordított és írt, valamint saját verseit szavalta.

A tárlat a Petőfi életrajzon keresztül próbál egyfajta kontrasztot felmutatni, azzal az 1950-es években keletkezett magyar filmek (Déryné, Liliomfi) által megalkotott idealizált képpel, melyek a történelmi szükségszerűségként működött vándorszínészi létet hivatottak bemutatni. 

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.