Petőfi korának magyar nyelvű színjátszásáról nyílik kiállítás

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által összeállított kiállítás április 21-én 16 órától nyitja meg kapuit a 10. Színházi Olimpia kísérőprogramjaként a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A kiállítás Petőfi verseit is felhasználva mutatja be a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit, a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet és a színészek társadalmi megítélését. A tárlat megidézi az 1823-1849 között már működő kőszínházak világát is. 

Élete során Petőfi Sándor számos színházi szerepben próbálta ki magát, volt házi statiszta, színlapkihordó és mindenes a Pesti Magyar Színházban, karakterszínész és kardalos különböző vándortársulatokban, fellépett barátja, Egressy Gábor jutalomjátékán a már Nemzeti Színházra átnevezett pesti teátrumban, drámákat fordított és írt, valamint saját verseit szavalta.

A tárlat a Petőfi életrajzon keresztül próbál egyfajta kontrasztot felmutatni, azzal az 1950-es években keletkezett magyar filmek (Déryné, Liliomfi) által megalkotott idealizált képpel, melyek a történelmi szükségszerűségként működött vándorszínészi létet hivatottak bemutatni. 

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.