Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan

Ruttkai Éva és a Vígszínház – Nagyszabású online kiállítás nyílt

Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára Ruttkai Éva és a Vígszínház címmel nagyszabású online kiállítást készített Rácz Ráchel, a színésznő életművének kutatója, a Papageno Ruttkai és kora című blog szerzője. A Vígszínház a Színházi Olimpián is részt vesz majd, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Macbett című előadását fogadja be.

A vizuális projekt a KRE-BTK színháztudomány mesterképzésén folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó diplomamunkájának része. Az online tárlat támogatója a Vígszínház Archívum és a Papageno.hu. Exkluzív, eddig szélesebb közönségben szinte teljesen ismeretlen vígszínházi fotókból készült kiállítás a Vígszínház és egyben a hazai színháztörténet korszakos színésznőjéről, amely február 28-ig tekinthető meg online ide kattintva. (Az online kiállítás teljes képanyaga a Vígszínház Archívum tulajdona. Másolása, felhasználása engedély nélkül tilos.)

A Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, olyan emblematikus előadások mentén, mint például az 1955-ös A néma levente és Szent Johanna, az 1966-os A testőr, az 1969-es Angliai Erzsébet, az 1970-es Ványa bácsi, az 1972-es Három nővér, az 1977-es Lotte, az 1979-es Orfeusz alászáll, az 1985-ös Találkozás vagy az 1986-os Az öreg hölgy látogatása.

A Vígszínház is otthont ad a 10. Színházi Olimpia programjának.

(Via vigszinhaz.hu)

 

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.