Fotó: Bere Mátyás - jokaiszinhaz.hu

Szentesen tartja A revizor előbemutatóját a Békéscsabai Jókai Színház

Január 26-28. között a szentesi Tóth József Színházban mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Gogol A revizor című drámáját. A békéscsabai társulat a Színházi Olimpia keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

Seregi Zoltán színházigazgató a darab nyilvános olvasópróbáján örömét fejezte ki, hogy ez az egyetlen rendezés, amelyet Pataki András nem mondott vissza azután, hogy művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki a Kulturális és Innovációs Minisztériumban. Pataki András szerint Gogol műve fantasztikus komédia, amely benne van a világirodalom TOP 10-ében. Ő maga negyedszer álmodja különböző színházak színpadaira a darabot, amely – szavai szerint – „kicsit még a pályán tud tartani engem”.

A rendezői elképzelés szerint az előadás olyan lesz, mint „egy élő bábjáték”. Nem a lélektani realizmus eszközrendszerével építik fel az előadást, hanem a vásári komédiából indulnak ki. „A formavilág eldöntetett, de a próbafolyamat alatt minden rendezés esetén kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok, kicsit más domborodik ki” – közölte a rendező. A darab kortalan, nem aktualizálják direkt a mára, „mert aktuális magától is” – fogalmazott a díszlettervezői feladatokat is ellátó rendező, aki szerint az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat tudjuk virtuóz módon megragadni, színesen bemutatni.

A szereplőkről szólva azt mondta, archetipikus figurák jelennek meg a történetben. A főhős nem igazi főhős, „valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet”. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura – mondta. A zenét az amerikai turnéról éppen hazatérő Varga Gábor jazzmuzsikus szerzi, és élőben játssza majd a színpadon. „Improvizatív zenéből indulunk ki, különleges ritmusképletekkel, 9/8-kal dolgozunk majd, amire táncolni is kell. Lesz benne izgalom” – mondta Pataki András.

Szélyes Andrea jelmeztervező elmondta, mivel az előadás nem kötődik korhoz, a ruhák sem fognak. A szereplők arca festett lesz, ami utal a commedia dell’arte eszközrendszerére – jegyezte meg.
A darabot Morcsányi Géza fordításában január végén a békéscsabai teátrum működtetésében lévő szentesi Tóth József Színház és Vigadóban mutatják be, majd az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után debütál a békési megyeszékhelyen.

A műben Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember csaknem két hete vesztegel már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban? A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!