Forrás: Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat
Forrás: Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat

A legnagyobb bábosok előtt tisztelegnek a Bábművészeti Világtalálkozó eseményei 

Idén Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának, amelyen most először a bábszínházak is részt vesznek. A Bábművészeti Világtalálkozó rendezvényei húsvéttól egészen Szent Iván éjjeléig tartanak majd az ország több pontján – közölte a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

Lenkefi Zoltán elmondta, az országot – Budapest kivételével – négy egységre osztották, amelyekben három-három vidéki bábszínház összefogásával valósulnak meg a programok. A dél-keleti régióban a békéscsabai teátrum, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház vesz részt a kezdeményezésben.

A három hónapon át tartó bábszínházi programsorozatban a Magyar Bábművészek Szövetsége vezetésével, egységes művészeti koncepció mentén alakulnak mindenhol a programok. Az előadások nagy része szabadtéren zajlik majd, ingyenes lesz, és több produkció nem a gyerekeket, hanem a felnőtteket szólítja meg elsősorban.

A bemutatni kívánt produkciók nagy művészi értéket képviselő nemzetközi és hazai báb- és utcaszínházi előadások, workshopok, kiállítások, alkotói projektek.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, a kapcsolatépítés és a tudásátadás a cél; míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánják bemutatni – mondta Lenkefi Zoltán.

A Bábművészeti Világtalálkozón a tervek szerint lesz kilenc workshop, három kiállítás és hat alkotói projekt, valamint több mint 300 előadás várhatóan 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- és utcaszínház részvételével.

Valamennyi művészeti egység egy-egy híres bábművész munkássága előtt tiszteleg. Az úgynevezett Figurák Háza program Koós Iván (1927-1999) Kossuth-díjas báb- és díszlettervezőnek állít emléket. A dél-keleti régióban az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című produkcióját mutatják be a három résztvevő bábszínházban április 13 és 15. között.

A Határtalanul program Kovács Ildikó (1927-2008) bábszínházi rendező előtt tiszteleg; május 12-14. között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatát látják vendégül a résztvevők. A romániai magyar társulat Történet a tálról és a kanálról című előadását hozza el.

A „Szevasztok, Pajtikák!” elnevezésű program pedig egy három hétvégén (május 27-29.; június 3-4. és június 24-25.) át tartó szabadtéri fesztivál lesz a régióban, amelynek a pontos programja még most formálódik, egyes hétvégéken akár 4-5 előadást is láthatnak majd az érdeklődők, várhatóan cseh és olasz társulatok is jelen lesznek – mondta Lenkefi Zoltán. Itt Kemény Henrik (1925-2011) Kossuth-díjas bábművész, érdemes és kiváló művész munkássága kerül a középpontba.

A programsorozat zárórendezvénye június 30-án Budapesten lesz a Magyar Zene Házában.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!