Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Az ember tragédiája a témája az idei Ádámok és Évák Ünnepének Békéscsabán

Az idei évadban is folytatódik az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű program, amelynek keretében diákcsoportok ­pedagógusok és a színház művészeinek segítségével ­hoznak létre egy színházi produkciót. Az Ádámok és Évák Ünnepe idei témája Madách Imre: Az ember tragédiája. A Békéscsabai Jókai Színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

A Békéscsabai Jókai Színháznak fontos az ifjúság, kiemelt cél, hogy számukra „trendi legyen a színházba járás”. Ehhez az kell, hogy a diákok megismerjék és megszeressék Thália templomát, mégpedig úgy, hogy alkotóként vesznek részt benne, maguk hoznak létre előadást.

Az Ádámok és Évák Ünnepének lényege, hogy a város és a megye középiskoláiból jelentkező csapatok megtanulják, bepróbálják, majd előadják a Madách-műből kiválasztott színt. A Jókai Színház minden csapat, illetve annak vezető pedagógusa mellé biztosít egy-egy segítő színészt, rendezőt. A jeleneteknek május elejére kell elkészülniük Ádámok és Évák Ünnepére, amelyre a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán május 15-én kerül sor.

Az előadást, a jeleneteket tekintélyes szakmai zsűri értékeli, és bár díjakra is számíthatnak a legjobbak, mégsem versenyt akarunk rendezni, hanem egy örömteli diákfesztivált. A cél az a folyamat, amelyben a diákok olvasás, szövegértés, szövegmondás, cselekvés, együttdolgozás és együttjátszás segítségével jutnak közelebb a mű, a világ, egymás és önmaguk megismeréséhez.

Az Ádámok és Évák Ünnepét nyilvánosan 2023. február 21-én, 17 órakor hirdettük meg a Jókai Színház Művész Kávéházában, a jelentkezett középiskolák pedagógusai, diákjai, a leendő csapatok tagjai jelenlétében.

A Békéscsabai Jókai Színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.