Berekméri Katalin - forrás: uniter.ro
Berekméri Katalin - forrás: uniter.ro

Berekméri Katalin marad a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti vezetője 

Berekméri Katalin színművészt nevezték ki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatójává, aki szeptember óta ideiglenesen töltötte be ezt a tisztséget – közölte az erdélyi teátrum, akik A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozzák a Színházi Olimpiára. 

A közlemény szerint Pál D. Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kinevezett vezérigazgatója a társulat február 24-i gyűlésén jelentette be Berekméri kinevezését. A vezérigazgató megköszönte, hogy szeptembertől ideiglenes megbízással végezte ezt a munkát, és most hosszabb távra is elvállalta.

Pál D. Attila elmondta, hogy másokat is felkért erre a feladatra, így Bocsárdi Lászlót és Fehér Balázs Benőt, akik nem vállalták, de jelezte, hogy szakmai tanácsaikra továbbra is számítanak.

Az igazgató közölte, hogy az idei évadban még lesz egy bemutató előadás, Keresztes Attila a János királyt állítja színpadra. Hozzátette: előkészítették a következő évadot, így szerződtek Radu Afrim és Sebestyén Aba rendezőkkel, akik marosvásárhelyi szerzők műveit fogják színpadra állítani.

Berekméri Katalin elsősorban azt hangsúlyozta, hogy közösséget szolgáló szakmai kihívást lát Erdély egyik jelentős színházi társulatának művészeti igazgatásában, ami egyrészt lehetőség, ugyanakkor olyan kihívás, ami fejlődésre ösztönzi. Megköszönte a vezérigazgatónak a bizalmat és a kollégáinak a sok bátorítást. Jelezte: szakmai tekintéllyel felvértezett értékes rendezők megszólítása mellett tehetséges újoncokat is meghívnak, mivel a színház folyamatos változásban lévő művészeti ágazat, ezért nyitottaknak kell lenniük a kortárs alkotói szellem előtt.

Berekméri Katalin 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán, 2003-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja.

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.