Fotó: primariatm.ro

EKF – Tízezreket várnak Temesvárra a programsorozat nyitórendezvényeire

Több tízezer látogatót várnak a hétvégén Temesvárra, ahol február 17-19. között nyitják meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatot.

A bánsági városban péntektől kezdődően vásárnap késő estig 32 helyszínen 130 rendezvényt tartanak – közölte Dominic Fritz polgármester. Színházi előadások, klasszikus zenei és szabadtéri koncertek, kiállítások, kreatív műhelyek, filmvetítések, irodalmi bemutatók és kerekasztal-beszélgetések szerepelnek a programban, a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak.

A pénteken délután a kultúrpalotában tartandó nyitógálára több mint száz magasrangú meghívottat várnak 41 országból – írta az Agerpres román hírügynökség. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői mellett a román államelnöki hivatal és kormány magasrangú képviselői is jelen lesznek, a román királyi család részéről Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget várják.

A zártkörű rendezvényen Andrei Irimia román és Joep Beving holland zongoraművész lép fel és átadják az Európa kulturális fővárosoknak járó Melina Mercouri-díjat. Az ünnepi pillanat a belvárosban kihelyezett óriáskivetítőkön is követhető lesz, és a Román Televízió (TVR) is közvetíti.

A nyitóünnepséget a Dóm téren tartják este hét órától, ide 16 ezer résztvevőt várnak. A zenei programban elektronikus és rock, illetve román cigányzene is szerepel, de látványos légibemutatóval is készülnek a szervezők. A szombati nap fő rendezvényének a neves német filozófus, Peter Sloterdijk előadását szánják, melyet később Andrei Ujica román rendezővel folytatott eszmecsere is követ.

A programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Volosi lengyel vonós-zenekarral, ezzel egy időben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes lép fel. A nyitóhétvégén Veszprémre is történik utalás, a magyar kulturális főváros tiszteletére levetítik a Zanox című magyar filmet, de veszprémi résztvevőket is várnak Temesvárra. A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége okán a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzat között. A vita alappillére az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!