Juhász Anna - Fotó: helyorseg.ma

Erdélybe érkezik a Petőfi Irodalmi Karaván

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

2023-ban a sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt. A Karavánnal egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására 2023. február 6-9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a 20. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

(Via huntheater.ro, kultura.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!