Forrás: Vaskakas Bábszínház

Ezekkel a programokkal készül Győr a Bábművészeti Világtalálkozóra

A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye, melynek keretén belül a Magyarországi Bábművészek Szövetsége tizenkét vidéki bábszínház összefogásával megvalósuló, egységes művészeti koncepció mentén kialakított három hónapos programját készül megvalósítani, mellyel több évtizedes hiányt pótol.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábszínházak földrajzi elhelyezkedésük szerint triolákba csoportosulva vesznek részt a rendezvénysorozat megvalósításában. A Vaskakas Bábszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal és a zalaegerszegi Griff Bábszínházzal alkot hármas egységet.

Győrben 2023. április 19-én a Vaskakas Bábszínházban a „Határtalanul magyar” című program  részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói Weöres Sándor: Bennem a létra című kamara előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A produkció előtt Dr. Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense rendhagyó irodalomórát tart Weöres Sándor költészetéről.

Május 3-án a csehországi Drak Színház Georges Méliès utolsó trükkje című behatárolhatatlan műfajú, grandiózus előadását láthatja a közönség. A színpadra vitt káprázatot Georges Méliès bűvész, filmrendező (1861-1938) igencsak figyelemreméltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába.

Június 17-én a „Csepűrágók Világfesztiválja” elnevezésű ingyenes program keretében kiváló nemzetközi és magyar utcaszínházi, gólyalábas, és bábszínházi produkciók váltják majd egymást, interaktív játékok és koncertek várják a családokat a Radó-szigeten.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.