Forrás: Vaskakas Bábszínház

Ezekkel a programokkal készül Győr a Bábművészeti Világtalálkozóra

A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye, melynek keretén belül a Magyarországi Bábművészek Szövetsége tizenkét vidéki bábszínház összefogásával megvalósuló, egységes művészeti koncepció mentén kialakított három hónapos programját készül megvalósítani, mellyel több évtizedes hiányt pótol.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábszínházak földrajzi elhelyezkedésük szerint triolákba csoportosulva vesznek részt a rendezvénysorozat megvalósításában. A Vaskakas Bábszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal és a zalaegerszegi Griff Bábszínházzal alkot hármas egységet.

Győrben 2023. április 19-én a Vaskakas Bábszínházban a „Határtalanul magyar” című program  részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói Weöres Sándor: Bennem a létra című kamara előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A produkció előtt Dr. Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense rendhagyó irodalomórát tart Weöres Sándor költészetéről.

Május 3-án a csehországi Drak Színház Georges Méliès utolsó trükkje című behatárolhatatlan műfajú, grandiózus előadását láthatja a közönség. A színpadra vitt káprázatot Georges Méliès bűvész, filmrendező (1861-1938) igencsak figyelemreméltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába.

Június 17-én a „Csepűrágók Világfesztiválja” elnevezésű ingyenes program keretében kiváló nemzetközi és magyar utcaszínházi, gólyalábas, és bábszínházi produkciók váltják majd egymást, interaktív játékok és koncertek várják a családokat a Radó-szigeten.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.