Kivilágos kivirradtig olvasópróba / Fotó: Mészáros Zsolt - wssz.hu

Két bemutatót tart márciusban a Weöres Sándor Színház

A Kivilágos kivirradtig című Móricz regény adaptációját Horváth Csaba rendezi, David Mamet 1983-as Pulitzer-díjas drámáját (Egy kanál víz) Rusznyák Gábor viszi színre. A teátrum a 10. Színházi Olimpián a Barcelona Flamenco Ballet és a Teatrul Figura Stúdió Színház előadásait látja vendégül. 

Sokszereplős előadás lesz a Kivilágos kivirradtig. A Forte társulattal közös produkcióban 22 színész lép színpadra. Móricz Zsigmond 1898-ben játszódó regényének nem egy személy a főhőse, hanem egy társadalmi osztály: a vidéki dzsentri. Szereplői a magyar jómód komondorában bolhaként ugrálnak és pattintják le azt, akivel nem akarnak közösködni. Az örökös anekdoták és népdalok mellett a változás és a változtatás kérdése lebeg az alföldi ház feszült szobáiban, ahol István nap van minden hétvégén és a mulatság akkor is kivilágos kivirradtig tart, ha közben teli kristálypohárként törnek össze az álmok. Meddig tartható fent a látszólagos rend, ha a régi rendszerek kerekei elakadtak a sárban? Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örök érvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel. Móricz Zsigmond azonos című regénye alapján a színpadi szöveget Tóth Réka Ágnes készítette.

Kivilágos kivirradtig olvasópróba / Fotó: Mészáros Zsolt – wssz.hu

Szereplők: Szerémi Zoltán, Bálint Éva, Mari Dorottya, Nagy-Bakonyi Boglárka, Hajdu Péter István, Sipos László Márk, Fehér László, Gyulai-Zékány István, Csonka Szilvia, Némedi Árpád, Balogh János, Widder Kristóf, Nagy Cili, Antal D. Csaba, Herman Flóra, Horkay Barnabás, Keller Dániel, Keller-Dénes Emőke, Szabó Tibor, Németh Judit, Némedi Árpád, Keller-Dénes Emőke, Keller Dániel. Bemutató: 2023. március 3., péntek, Színházterem.

Az Egy kanál víz férfiszereplős darab, hét férfi színész játssza. David Mamet 1983-as Pulitzer-díjas drámája (eredeti címe: Glengarry Glen Ross) a „sales”-esek világába enged bepillantást. Egy este és egy nap történéseinek vagyunk a szemtanúi. Egy olyan világba láthatunk bele, amelyben csak győztesek és vesztesek vannak. Ha eladsz: sikeres vagy, ha nem: alkalmatlan. De a darab nem csak az eladási eredményeknek kiszolgáltatott kereskedők életét mutatja meg. Egy este valaki feltörte az ingatlaniroda széfjét, hogy megszerezze a mindennél fontosabb listát, vagyis a címeket, amelyek alapján az értékesítés folyt. A listát vissza kell szerezni, ezt a nyomozást izgulhatjuk végig David Mamet saját élményeit (egy ideig telemarketingesként dolgozott egy chicagói ingatlanvállalkozásnál) feldolgozó, pörgő, remek színészi alakításoknak lehetőséget adó kortárs amerikai drámájában. A rendező Rusznyák Gábor, aki először dolgozik Szombathelyen.

Egy kanál víz olvasópróba / Fotó: Mészáros Zsolt – wssz.hu

Szereplők: Orosz Róbert, Horváth Ákos, Kelemen Zoltán, Domokos Zsolt, Róbert Gábor, Szabó Róbert Endre. Bemutató: 2023. március 10., péntek, Márkus Emília terem.

A Weöres Sándor Színház a 10. Színházi Olimpián a Barcelona Flamenco Ballet és a Teatrul Figura Stúdió Színház előadásait látja vendégül. 

(Via wssz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!