Fotó: Bere Mátyás - jokaiszinhaz.hu

Országúton – Fellini filmjéből készül előadás Békéscsabán

A darab előbemutatóját Szentesen március 25-én, békéscsabai premierét április 28-án tartják. A Békéscsabai Jókai Színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

Az Országúton egyszerre cirkuszi játék és egy furcsa szerelem szívszaggató története, de Othellót és Desdemonát is felidézheti bennünk, mondta el Kiss József rendező az olvasópróbán.

Fellini fantáziavilága az Országúton-ban kezd formát ölteni. A színházi megvalósítás is abba az áramlatba kapcsolódik, amelyet Chaplin elindított: a némafilmek nincstelen, nagyon nehéz sorsú emberei felmagasztosulnak, saját emlékművükké válnak. A történet harsány, mégis megható: a nagy felismerésről szól, ahogy a lánctépő mutatványos életét megváltja a szerelem. A kis Gelsomina az érzelmektől mentes Zampanót saját példáját felmutatva kiragadja az állati létből.

A darabban nagy szerepet kap Nino Rota kivételes zenéje. A díszlet Horesnyi Balázs munkája, egy használatból kikopott cirkuszi sátrat mutat, a legjellemzőbb kellék pedig egy háromkerekű motorbicikli: ezzel járja Zampano és Gelsomina a világot.

Az előadás főbb szerepeiben Bartus Gyula, Földesi Ágnes Villő és Czitor Attila látható. A mű előbemutatóját Szentesen március 25-én, békéscsabai premierét április 28-án tartják.

A békéscsabai színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.