Fotó: Bere Mátyás - jokaiszinhaz.hu

Országúton – Fellini filmjéből készül előadás Békéscsabán

A darab előbemutatóját Szentesen március 25-én, békéscsabai premierét április 28-án tartják. A Békéscsabai Jókai Színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

Az Országúton egyszerre cirkuszi játék és egy furcsa szerelem szívszaggató története, de Othellót és Desdemonát is felidézheti bennünk, mondta el Kiss József rendező az olvasópróbán.

Fellini fantáziavilága az Országúton-ban kezd formát ölteni. A színházi megvalósítás is abba az áramlatba kapcsolódik, amelyet Chaplin elindított: a némafilmek nincstelen, nagyon nehéz sorsú emberei felmagasztosulnak, saját emlékművükké válnak. A történet harsány, mégis megható: a nagy felismerésről szól, ahogy a lánctépő mutatványos életét megváltja a szerelem. A kis Gelsomina az érzelmektől mentes Zampanót saját példáját felmutatva kiragadja az állati létből.

A darabban nagy szerepet kap Nino Rota kivételes zenéje. A díszlet Horesnyi Balázs munkája, egy használatból kikopott cirkuszi sátrat mutat, a legjellemzőbb kellék pedig egy háromkerekű motorbicikli: ezzel járja Zampano és Gelsomina a világot.

Az előadás főbb szerepeiben Bartus Gyula, Földesi Ágnes Villő és Czitor Attila látható. A mű előbemutatóját Szentesen március 25-én, békéscsabai premierét április 28-án tartják.

A békéscsabai színház a 10. Színházi Olimpián a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül.

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.