Az Aranylakodalom olvasópróbája - fotó: Juhász G. Tamás
Az Aranylakodalom olvasópróbája - fotó: Juhász G. Tamás

Szente Vajk legújabb vígjátékát mutatja be a Játékszín

Február 27-én megtartották Szente Vajk legújabb vígjátékának olvasópróbáját a Játékszínben. Az Aranylakodalom Bank Tamás felkérésére készült mint a 2019-ben bemutatott, nagy sikerű Legénybúcsú folytatása, azonban önálló történetként is megáll. Nagy Sándor mellett a másik főszerepet ismét a szerző játssza, aki egyben a rendezője is a darabnak. A bemutatót április 1-jén tartják. 

„A Legénybúcsú hatalmas szériát fut, túl van a 150. előadásán, de nemcsak közönségigény indokolta a felkérést – fogalmazott Bank Tamás igazgató az olvasópróbán. – Hazai szerző tollából még nem született folytatásos színpadi vígjáték Magyarországon.”

„A Legénybúcsú egyfajta próba volt részemről – mondta Szente Vajk. – Kíváncsi voltam, milyen egy magyar, kortárs, prózai vígjáték fogadtatása. Abban biztos voltam, hogy van helye a színpadon, mert a színház sokféle. És nem tagadhatjuk le, hogy zenés darabok mellett a legkeresettebbek a szórakoztató produkciók. A Legénybúcsú azonban azért is nagyon sikeres, mert ha szigorúan veszem, az elmúlt nyolcvan évben alig születtek vígjátékok itthon. A magyar polgári vígjáték az 1920-as ’30-as években volt a csúcson, sőt akkora sikere volt, hogy a legjobb színdarabokat le is forgatták.”

A szocializmusban azonban az a polgári réteg, amelynek ezek a színdarabok íródtak, szinte megszűnt, sőt a humor interpretálása a következő negyven évben nehéz feladat volt, egyáltalán, hogy hogyan és mivel lehet viccelni, fejtette ki a rendező és hozzátette: azok a vígjátékok, amik színre kerültek, jórészt külföldi szerzők magyarra fordított darabjai voltak és belecsúsztak a zenés színház világába. A rendszerváltás környékén az angolszász szerzők ezzel át is vették a terepet. „Pedig a magyar nézőnek igenis szüksége van a sajátos, magyar humorunkra” – zárta gondolatait Szente Vajk az olvasópróbán.

Bár az Aranylakodalom főszereplői azonosak a Legénybúcsú-ban megismert két figurával (Alex és Simon), és velük együtt néhány szintén ismert szereplő is megjelenik, a történet mégsem folytatás. Az Aranylakodalom önálló sztoriként is megáll, de a Legénybúcsú rajongói akár második részként is megnézhetik. A főbb szerepeket Szente Vajk és Nagy Sándor mellett Szerednyey Béla/Csonka András és Náray Erika játssza, színpadra lép Gáspár Kata, Szirtes Balázs, Barabás Kiss Zoltán, Kovács Gyopár és Kovács Panka, a Játékszínbe visszatérő Gubik Petra, valamint a most debütáló Bánovits Vivianne, Kárpáti Rebeka és Nyári Dia.

„A farce műfajban azért nehéz írni, mert megvannak törvényei, a stílusa és szerkezete, amit követni kell. Játék tekintetében viszont az a fontos, hogy nagyon egyszerű és őszinte színészetet mutassunk – ettől lesz igazán szellemes” – emelte ki Szente Vajk, aki színészként csak ebben a két vígjátékban vállalt szerepet.

Az Aranylakodalom díszlet- és jelmeztervezője Kovács Yvette Alida. Bemutató: április 1-jén.

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.