Vendégváró Fesztivál / Váróterem Projekt: Alkésztisz - fotó: Tamás Zoltán
Vendégváró Fesztivál / Váróterem Projekt: Alkésztisz - fotó: Tamás Zoltán

Vendégváró Fesztivál – Mutatjuk, mivel készül a Bethlen Téri Színház az Olimpiára

Szabadkáról érkezik a Kárpát-medence legizgalmasabb műhelyei közül a Vendégváró Fesztivál idei vendége a Bethlen Téri Színházba. A Kosztolányi Dezső Színház előadásait február 17. és február 19. között láthatják a nézők. A budapesti teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében májusban rendezi meg a Vendégváró Fesztivál Pluszt.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi teátrumban, ezzel a repertoárjuk keresztmetszetét tárva a budapesti közönség elé. A Bethlen Téri Színház ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat hívta vendégül, akik tabudöntögető és progresszív legjobbjaikkal állnak a színpadra.

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert. Megtiszteltetés, hogy egy határon innen és túl is elismert társulat, mint a Kosztolányi Dezső Színház elfogadta a meghívásunkat és két futó előadásuk mellett egy premierrel is készülnek, amit először itt láthat a budapesti közönség. Korábban is követtem a munkásságukat és bátran állíthatom, hogy az bátor, friss, innovatív, sőt, sokszor tabudöntögető” – mesélte dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója.

A februári programok májusban, a Színházi Olimpia keretében folytatódnak, méghozzá egy kolozsvári vendégtársulattal. A Váróterem Projekt társulatának művészei 2016-ban már jártak a Bethlen Téri Színházban, azonban a Vendégváró Fesztivál Plusz vendégeként újfent lehetőségük nyílik arra, hogy friss előadásaikat, az erdélyi magyar színjátszás legjavát bemutathassák Budapesten.

A Vendégváró Fesztivál Plusz keretében a Váróterem Projekt Bánk bán? Jelen! című előadását május 11-én láthatjuk két alkalommal, míg a Varjú Karcsi május 12-án napközben kerül színpadra szintén két alkalommal. Aznap este a társulat az Alkésztisz című előadást is bemutatja, végül pedig a Hatodik nap kerül színpadra május 13-án.

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.