Vendégváró Fesztivál / Váróterem Projekt: Alkésztisz - fotó: Tamás Zoltán
Vendégváró Fesztivál / Váróterem Projekt: Alkésztisz - fotó: Tamás Zoltán

Vendégváró Fesztivál – Mutatjuk, mivel készül a Bethlen Téri Színház az Olimpiára

Szabadkáról érkezik a Kárpát-medence legizgalmasabb műhelyei közül a Vendégváró Fesztivál idei vendége a Bethlen Téri Színházba. A Kosztolányi Dezső Színház előadásait február 17. és február 19. között láthatják a nézők. A budapesti teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében májusban rendezi meg a Vendégváró Fesztivál Pluszt.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi teátrumban, ezzel a repertoárjuk keresztmetszetét tárva a budapesti közönség elé. A Bethlen Téri Színház ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat hívta vendégül, akik tabudöntögető és progresszív legjobbjaikkal állnak a színpadra.

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert. Megtiszteltetés, hogy egy határon innen és túl is elismert társulat, mint a Kosztolányi Dezső Színház elfogadta a meghívásunkat és két futó előadásuk mellett egy premierrel is készülnek, amit először itt láthat a budapesti közönség. Korábban is követtem a munkásságukat és bátran állíthatom, hogy az bátor, friss, innovatív, sőt, sokszor tabudöntögető” – mesélte dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója.

A februári programok májusban, a Színházi Olimpia keretében folytatódnak, méghozzá egy kolozsvári vendégtársulattal. A Váróterem Projekt társulatának művészei 2016-ban már jártak a Bethlen Téri Színházban, azonban a Vendégváró Fesztivál Plusz vendégeként újfent lehetőségük nyílik arra, hogy friss előadásaikat, az erdélyi magyar színjátszás legjavát bemutathassák Budapesten.

A Vendégváró Fesztivál Plusz keretében a Váróterem Projekt Bánk bán? Jelen! című előadását május 11-én láthatjuk két alkalommal, míg a Varjú Karcsi május 12-án napközben kerül színpadra szintén két alkalommal. Aznap este a társulat az Alkésztisz című előadást is bemutatja, végül pedig a Hatodik nap kerül színpadra május 13-án.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.