Alapi Tóth Zoltán

Alapi Tóth Zoltán: „Az EDERED a hasonló színházi nyelvet beszélő nemzetközi diákok találkozója”

Alapi Tóth Zoltán rendező, drámapedagógus, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke szerint a 10. Színházi Olimpiának köszönhetően óriási segítséget kapott az európai iskolák színjátszóit összefogó EDERED néven ismert nemzetközi szervezet. 

Az angol és francia elnevezésű (European Drama Encounters / Rencontres Européennes de Drama rövidítéséből eredő) EDERED néven ismert nemzetközi szervezet korábban is tervezte, de így még nagyobb biztonsággal rendezhetik meg nyáron a kéthetes Gyermek- és Ifjúsági Színjátszó Találkozót a Pécshez közeli üdülőfaluban, Orfűn. 

Előtte áprilisban Pécsett találkoznak a nyári programot vezető, 15 országból érkező tanárok, rendezők. Ezen a háromnapos workshopon igyekeznek majd mindent megbeszélni, hogy felkészülten tudják fogadni június 4-én a 150 fiatalt. A felmenő rendszerben működő diákszínjátszó fesztiválok legjobb szereplői közül választja ki minden ország szakmai testülete azt a 10-10 diákot, akik részt vesznek majd ezen a találkozón.

Premier Pécsen és Pesten

A kapcsolattartás, egymás kultúrájának megismerése és a folyamatosan megújuló színházi nyelv, az új utakat kereső önkifejezés miatt is fontosnak tartja ezt az olimpiai keretben megtartandó műhelytalálkozót Alapi Tóth Zoltán. A hangsúly itt természetesen a közös alkotómunkán lesz. A második hét végére minden csoport elkészíti a maga 10-15 perces színpadi játékát. Ezt, pontosabban a 15 különböző, önmagában is értelmezhető részletből összeállított, Kaposi László drámapedagógus által rendezett előadást a nagyközönség is láthatja. A tervek szerint a premier a Pécsi Nemzeti Színházban lesz, majd a program zárásaként Budapesten a Fehérvári úti művelődési házban is bemutatják különleges műsorukat a különböző anyanyelvű, de hasonló színházi nyelvet beszélő diákok. A szervezők mindkét helyre várják az érdeklődő fiatalokat, és természetesen hívják a diákszínjátszókat és a drámapedagógusokat is.

Alapi Tóth Zoltán, aki eredeti végzettsége szerint középiskolai tanár, korábban a történelemóráin is nagyon jól tudta hasznosítani a drámapedagógiai tanulmányai során megismert módszereket. Amikor erről kérdeztük, példaként említette a demokrácia fogalmának megértését szolgáló élethelyzetek megjelenítését. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy az empátia, a másik ember vagy embercsoport érdekeinek és érveinek megértése nemcsak a színpadi játék hitelességét szolgálja, hanem a különböző konfliktusok kezelése, megítélése miatt is fontos lehet. Véleménye szerint nagyon sok tantárgy megértéséhez, megszerettetéséhez hozzájárulhatna a drámapedagógia.

A 10. Színházi Olimpia rendezvényei közül Alapi Tóth Zoltán számára most természetesen az EDERED programjai a legfontosabbak. De annak is nagyon örül, hogy ez a sok-sok előadás, közönségtalálkozó, szakmai beszélgetés ráirányítja a figyelmet a színházra. Mint mondta, ahogy a különböző sportágak legjobbjainak világversenyét jelentő olimpiák idején megnő az érdeklődés a sport iránt, ugyanúgy bízhatunk abban is, hogy a 10. Színházi Olimpia fokozza a színház iránti érdeklődést, a színművészet elismerését.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!