Alapi Tóth Zoltán

Alapi Tóth Zoltán: „Az EDERED a hasonló színházi nyelvet beszélő nemzetközi diákok találkozója”

Alapi Tóth Zoltán rendező, drámapedagógus, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke szerint a 10. Színházi Olimpiának köszönhetően óriási segítséget kapott az európai iskolák színjátszóit összefogó EDERED néven ismert nemzetközi szervezet. 

Az angol és francia elnevezésű (European Drama Encounters / Rencontres Européennes de Drama rövidítéséből eredő) EDERED néven ismert nemzetközi szervezet korábban is tervezte, de így még nagyobb biztonsággal rendezhetik meg nyáron a kéthetes Gyermek- és Ifjúsági Színjátszó Találkozót a Pécshez közeli üdülőfaluban, Orfűn. 

Előtte áprilisban Pécsett találkoznak a nyári programot vezető, 15 országból érkező tanárok, rendezők. Ezen a háromnapos workshopon igyekeznek majd mindent megbeszélni, hogy felkészülten tudják fogadni június 4-én a 150 fiatalt. A felmenő rendszerben működő diákszínjátszó fesztiválok legjobb szereplői közül választja ki minden ország szakmai testülete azt a 10-10 diákot, akik részt vesznek majd ezen a találkozón.

Premier Pécsen és Pesten

A kapcsolattartás, egymás kultúrájának megismerése és a folyamatosan megújuló színházi nyelv, az új utakat kereső önkifejezés miatt is fontosnak tartja ezt az olimpiai keretben megtartandó műhelytalálkozót Alapi Tóth Zoltán. A hangsúly itt természetesen a közös alkotómunkán lesz. A második hét végére minden csoport elkészíti a maga 10-15 perces színpadi játékát. Ezt, pontosabban a 15 különböző, önmagában is értelmezhető részletből összeállított, Kaposi László drámapedagógus által rendezett előadást a nagyközönség is láthatja. A tervek szerint a premier a Pécsi Nemzeti Színházban lesz, majd a program zárásaként Budapesten a Fehérvári úti művelődési házban is bemutatják különleges műsorukat a különböző anyanyelvű, de hasonló színházi nyelvet beszélő diákok. A szervezők mindkét helyre várják az érdeklődő fiatalokat, és természetesen hívják a diákszínjátszókat és a drámapedagógusokat is.

Alapi Tóth Zoltán, aki eredeti végzettsége szerint középiskolai tanár, korábban a történelemóráin is nagyon jól tudta hasznosítani a drámapedagógiai tanulmányai során megismert módszereket. Amikor erről kérdeztük, példaként említette a demokrácia fogalmának megértését szolgáló élethelyzetek megjelenítését. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy az empátia, a másik ember vagy embercsoport érdekeinek és érveinek megértése nemcsak a színpadi játék hitelességét szolgálja, hanem a különböző konfliktusok kezelése, megítélése miatt is fontos lehet. Véleménye szerint nagyon sok tantárgy megértéséhez, megszerettetéséhez hozzájárulhatna a drámapedagógia.

A 10. Színházi Olimpia rendezvényei közül Alapi Tóth Zoltán számára most természetesen az EDERED programjai a legfontosabbak. De annak is nagyon örül, hogy ez a sok-sok előadás, közönségtalálkozó, szakmai beszélgetés ráirányítja a figyelmet a színházra. Mint mondta, ahogy a különböző sportágak legjobbjainak világversenyét jelentő olimpiák idején megnő az érdeklődés a sport iránt, ugyanúgy bízhatunk abban is, hogy a 10. Színházi Olimpia fokozza a színház iránti érdeklődést, a színművészet elismerését.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.