Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Anca Bradu Pirandellót rendezett a Tomcsa Sándor Színházban

A Luigi Pirandello tollából származó Hat szereplő szerzőt keres című dráma bemutatójára március 9-én került sor. A székelyudvarhelyi teátrum a Nyolckor a bárkán című előadását hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Nagy Pál igazgató a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy januárban felkérte művészeti vezetőnek társulat színészét, Barabás Árpádot, ezzel egy féléves űrt töltve be, hiszen művészeti vezető nélkül egy színház nem tud sokáig sikeresen működni.

Barabás Árpád véleménye szerint egy kisebb színház életében nagyon fontosak azok az alkalmak, amikor nehezebb, klasszikus szöveggel dolgoznak, hiszen az egy fokmérője lehet annak, hol tart jelenleg az adott színházi társulat. Márpedig a Hat szereplő szerzőt keres Pirandello egyik mesterműve, a világirodalom remeke.

Anca Bradu kifejezte örömét, hogy visszatérhetett ehhez a színházhoz, külön örül annak, hogy az eltelt 12 év alatt sokat változott a társulat összetétele, amely számos tehetséges fiatal színésszel gazdagodott, akikben nagy az elszántság, a humor és kreativitás. Az alkotónő sokat rendezett magyarországi, illetve erdélyi magyar színházaknál, így Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, és ezen munkái alatt felfedezte a magyar színházi világban fellelhető sajátos művészeti energiát.

„A magyarokra jellemző, hogy nagyon technikai színészek, hiszen a magyar oktatás nagy komolyságra, fegyelemre neveli őket a színpadi mozgásban, a hangképzésben, a testi megnyilvánulásokban, a muzikalitásban. A román színházi élet ezzel szemben lényegesen spontánabb, több benne az improvizáció, a latin gyökereknek köszönhetően” – véli a rendező, aki számára igazi kihívást jelent az interkulturalitás ilyen szintű megtapasztalása, és elmondása szerint lehetőséget és gazdagságot lát az etnikai határok átlépésében.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

(Via szinhaz.ro)

További cikkek
Samiha Ayoub - forrás: YouTube
„Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében" - szólítja fel a színházművészeket Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.
Juliette Binoche
A MITEM-en látható Az angyal válaszol alapján készülő Fény-anyag című olvasás performansz kapcsán Sepsi Enikővel osztotta meg gondolatait Juliette Binoche.
Romeo es Julia 4_credit_ Fanni Tutek-Hajnal
A Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese május 31-én a Rómeó és Júlia című előadással érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba.