Fotó: petofiszinhaz.hu

Lélektől lélekig – Érzékenyítő fesztivál csatlakozik a Színházi Olimpiához

Április 20. és 23. között rendezik meg a hatodik Lélektől lélekig érzékenyítő fesztivált a Veszprémi Petőfi Színházban, a programsorozat kapcsolódik a 10. Színházi Olimpiához, így külföldi és határon túli teátrumok előadásait is láthatják majd a nézők.

Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser elmondta: a rendezvény, amelyet a színház gyógyító ereje fesztiváljaként jellemeznek, bemutatja, hogyan lehet együtt élni a testi és lelki kihívásokkal, amelyek bárki életében előfordulhatnak. A fesztiválhoz kapcsolódóan, kísérőprogramként április 30-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Semmi című produkcióját láthatják a nézők. Májusban a csíkszeredai színház III. Richárd és a csehországi Most színház Játékosok című vendégelőadása látható majd.

A fesztivál kiemelt programja a kezdőnapon, április 20-án a szlovák Divadlo z Pasáze Városi Közösségi Színház Norma című előadása. Ugyancsak kiemelt program az április 21-én látható, Lengyelországból érkező Lublini Színházterápia Alapítvány Krumpliopera című előadása, valamint a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió Trauma című táncelőadása és a Baltazár Színház Kvantumtorna című darabja, melyet április 22-én láthat majd a közönség.

Április 20-án, a léleknyitogató ceremónia keretében a színház előtti téren a színházban működő PetőfifiAkadémia tagjai és a veszprémi társulat zenés előadása látható. Kora este hajléktalanok alkotásait bemutató tárlat nyílik. A fesztivál idején egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt lehet majd venni.

Szőke Kavinszki András, a Kabóca Bábszínház igazgatója elmondta, hogy az intézmény szintén csatlakozik a 10. Színházi Olimpiához, amelyet április 1. és július 1. között rendeznek meg. Mint mondta, országosan 12 bábszínház 332 előadása lesz látható a programban, a Kabóca Bábszínház 8 kiemelt programmal vesz részt az eseményen.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója élő kapcsolásban beszélt a Színházi Olimpiáról, melynek hivatalos megnyitója április 15-én lesz. A rendezvényhez 58 ország, 400 társulat és 750 előadás csatlakozik, a résztvevők száma 8 ezer. A programsorozatban minden színházi műfaj képviselteti magát.

(Via MTI)

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.