Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház
Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Az Operaház is csatlakozik a Színházi Olimpiához 

14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja.

A Színházi Olimpia részeként az évadot két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: előbb a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája az elismert orosz színházi és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, majd a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be Magyarországon először Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája.

Az öt nagy Mozart opera közül a Così fan tutte került utoljára az Operaház repertoárjára, megdöbbentően későn, csak 1930. január 9-én. Az osztrák szerző műveivel igen nehezen barátkozott meg Budapest közönsége, a Don Giovanni, a Figaro házassága és A varázsfuvola is csak elvétve szerepelt a színház műsorán.

Szymanowski 1918 nyarán cserélt először eszmét Jaroslaw Iwaszkiewicz-csel egy operatervről, melynek középpontjában Roger király állna. Az író a következő két évben több fogalmazványt is készített, s a szövegkönyvet 1920 júniusában fejezte be. 1920 októberéig Szymanowski fölvázolta az első két felvonást, majd egy amerikai utazás miatt megszakította a munkát. Itt teljesen átdolgozta a szövegkönyv III. felvonását. A kompozíciós munka csak 1925-ben fejeződött be. Az opera Szicíliában játszódik, 1150 körül.

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.