Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház
Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Az Operaház is csatlakozik a Színházi Olimpiához 

14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja.

A Színházi Olimpia részeként az évadot két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: előbb a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája az elismert orosz színházi és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, majd a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be Magyarországon először Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája.

Az öt nagy Mozart opera közül a Così fan tutte került utoljára az Operaház repertoárjára, megdöbbentően későn, csak 1930. január 9-én. Az osztrák szerző műveivel igen nehezen barátkozott meg Budapest közönsége, a Don Giovanni, a Figaro házassága és A varázsfuvola is csak elvétve szerepelt a színház műsorán.

Szymanowski 1918 nyarán cserélt először eszmét Jaroslaw Iwaszkiewicz-csel egy operatervről, melynek középpontjában Roger király állna. Az író a következő két évben több fogalmazványt is készített, s a szövegkönyvet 1920 júniusában fejezte be. 1920 októberéig Szymanowski fölvázolta az első két felvonást, majd egy amerikai utazás miatt megszakította a munkát. Itt teljesen átdolgozta a szövegkönyv III. felvonását. A kompozíciós munka csak 1925-ben fejeződött be. Az opera Szicíliában játszódik, 1150 körül.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!