Bakos-Kiss Gábor - Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Bakos-Kiss Gábor marad a Győri Nemzeti Színház igazgatója

Bakos-Kiss Gábor korábbi két évre szóló megbízatását öt évre hosszabbította meg a helyi képviselő-testület.

Dr. Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója július 1-től, válta Forgács Pétert – osztotta meg közösségi oldalán a hírt Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. A bírálatra felkért szakmai bizottság egybehangzóan mondott igent Bakos-Kiss pályázatára, amire a győri városvezetés is rábólintott. A vezetői pozícióra kiírt pályázaton egyedüli indulóként jelentkezett.

Bakos-Kiss Gábor 1981-ben született Nyíregyházán. Jogász végzettséget szerzett a Miskolci Egyetemen, majd 2009-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott. 2009 és 2011 között szabadúszó, 2011-től a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, 2014-től a Nemzeti Színház társulatának tagja. A színészet mellett rendez is.

A 2018/19-es tanévtől a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színészmesterség tanára, 2019 februárjától 2020 márciusáig a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője. A Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, társalapítója ill. állandó zsűritagja a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztiválnak és a Nemzeti VERSenynek. Szívügye a versmondás, ebbéli elkötelezettségét is díjazták 2019-ben a Szeleczky Zita-emlékgyűrűvel. 2020-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

A2018/19-es tanévtől a Kaposvári Egyetem, 2021-től az SZFE tanára.

(Via gyorihirek.hu, Papageno)

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!