Fotó: Florin Ghioca

Bukaresti előadást lát vendégül a Móricz Zsigmond Színház

A Bukaresti Nemzeti Színház Histrionics című vendégelőadása május 20-án látható a nyíregyházi teátrumban a 10. Színházi Olimpia keretében. 

Már elérhetőek a belépőjegyek a 10. Színházi Olimpián résztvevő Bukaresti Nemzeti Színház Histrionics című előadására. A produkció május 20-án, szombaton 19 órától tekinthető meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Az előadás az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának műve alapján született  Alexandru Dabija rendezésében. 

A Bruscon szerepét alakító Marcel Iureș maró és abszurd kvázi-monológban ad életet a művészetben az abszolútumot kereső tökéletesen tökéletlen pojácának. Bruscon megalomán, embergyűlölő, hipochonder, nihilista és mértéktelen színész, író és rendező; tirádákban tör ki hazája középszerűsége ellen – politikától, társadalomtól és színháztól kezdődően mindenről háborog – ez utóbbitól Bruscon állítása szerint irtózik –, dühösen lázad a körülményei ellen, mert semmi és senki nem felel meg művészi ambícióinak; különösen a családja, akivel zsarnoki módon viselkedik.

Az őt támogató karakterek (akiket Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne és Victoria Dicu alakítanak) groteszkek, már-már karikatúrák, gyakran nevetségesek; megvan bennük az a képesség, hogy a közönség egyszerre érezze őket visszataszítónak és zseniálisnak – de a karikatúra mögött megbújik Thomas Bernhard író pesszimizmusa, akinek meggyőződése, hogy az emberiségnek nincs esélye a megváltásra.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!