Félmúlt – Fókuszban a totális színház 

Az idei Színházi Olimpián a kőszínházi társulatok mellett országszerte folyamatosan jelen lesz a hazai és nemzetközi alternatív szcéna; az amatőr együttesek, az egyetemi színjátszó csoportok, az Eugenio Barba nevével fémjelzett „harmadik színház”, valamint a társművészetek: az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc- és a cirkuszművészet képviselői.  

A Szcenárium folyóirat 2014 novemberében indította útjára Félmúlt címmel interjú-sorozatát, mely ékesen bizonyította, hogy a hazai színházi élet hatvanas és hetvenes években szocializálódott nemzedékét már ugyanez a totális színházi szemlélet jellemezte: a diktatúra lebontását célzó ellenzékisége, szabadságvágya mindenekelőtt a művészeti ágak, a kőszínházi és az alternatív szféra közötti átjárhatóság demonstrálásában nyilvánult meg. 

Jelen válogatásban hat kiemelkedő alkotó vall pályakezdéséről, életútjáról, művészi és politikai hitvallásáról, mely például szolgálhat a most fellépő fiatal generáció számára. De az olvasók figyelmébe ajánljuk a további interjúkat is, melyeket Balázs Attila, Regős János és Ungvári Judit e nemzedék ugyancsak meghatározó egyéniségeivel készített. Ladik Katalin, Árkosi Árpád, Katona Imre, Jordán Tamás, Solténszky Tibor, Földes László Hobó, Köllő Miklós, Pinczés István, Nánay István, Csizmadia Tibor, Sólyom Katalin, Keserű Imre, Szkárosi Endre, Gabnai Katalin, Szőke Szabolcs, Székely B. Miklós és Somogyi István ugyancsak letette névjegyét a hazai színházi nyelvújtás immár fél évszázada zajló folyamatában.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!