Félmúlt – Fókuszban a totális színház 

Az idei Színházi Olimpián a kőszínházi társulatok mellett országszerte folyamatosan jelen lesz a hazai és nemzetközi alternatív szcéna; az amatőr együttesek, az egyetemi színjátszó csoportok, az Eugenio Barba nevével fémjelzett „harmadik színház”, valamint a társművészetek: az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc- és a cirkuszművészet képviselői.  

A Szcenárium folyóirat 2014 novemberében indította útjára Félmúlt címmel interjú-sorozatát, mely ékesen bizonyította, hogy a hazai színházi élet hatvanas és hetvenes években szocializálódott nemzedékét már ugyanez a totális színházi szemlélet jellemezte: a diktatúra lebontását célzó ellenzékisége, szabadságvágya mindenekelőtt a művészeti ágak, a kőszínházi és az alternatív szféra közötti átjárhatóság demonstrálásában nyilvánult meg. 

Jelen válogatásban hat kiemelkedő alkotó vall pályakezdéséről, életútjáról, művészi és politikai hitvallásáról, mely például szolgálhat a most fellépő fiatal generáció számára. De az olvasók figyelmébe ajánljuk a további interjúkat is, melyeket Balázs Attila, Regős János és Ungvári Judit e nemzedék ugyancsak meghatározó egyéniségeivel készített. Ladik Katalin, Árkosi Árpád, Katona Imre, Jordán Tamás, Solténszky Tibor, Földes László Hobó, Köllő Miklós, Pinczés István, Nánay István, Csizmadia Tibor, Sólyom Katalin, Keserű Imre, Szkárosi Endre, Gabnai Katalin, Szőke Szabolcs, Székely B. Miklós és Somogyi István ugyancsak letette névjegyét a hazai színházi nyelvújtás immár fél évszázada zajló folyamatában.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.