Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Készül A Mézga család mesejáték a Veszprémi Petőfi Színházban

Március 19-én mutatja be a veszprémi színház Romhányi – Nepp – Ternovszky: A Mézga család című mesejátékát Szűcs Gábor rendezésében. Veszprém városa a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.

A Mézga család TV sorozatot – mely összesen 41 részt élt meg – nem csak Magyarországon, de Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Csehországban is bemutatták. Színpadon is feldolgozták már Csehországban, Hollandiában és Németországban. A különleges, szép emlékeket idéző, világszinten ismert mesejáték Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas művész rendezésében látható majd Veszprémben.

„1968 fontos évszám a produkció szempontjából, hiszen ez az az év, amikor A Mézga családot bemutatta a Magyar Televízió. Ez valami egészen nagyszerű, kivételesen tehetséges munka, mely a mai napig ott él az emberek fejében. Ha generációról-generációra megkérdezzük őket, akkor kiderül, hogy tulajdonképpen a nemzeti kollektív tudatba épült be a történet a maga fordulataival, karaktereivel, gondolataival, vicceivel és természetesen főcímdalával. A Mézga család az átlagok-átlaga, olyan elviselhetetlen sűrűségben jelenik meg az átlag, hogy az valami zseniális. Az egyetlen egy különösség a történetben a szokatlanul zseniális Aladár, aki megadja a sci-fi részt a történetben, hiszen minden epizódban kapcsolódik a jövővel egy sokadik rokon, MZ/X által, aki számos problémát igyekszik megoldani a jövő tudásával, és ami számos vicces jelenetet szül a Mézga családnál. Ez az egész egy fantasztikus történet önmagában is, ahogy az átirat is az lett” – vélekedett a rendező.

Szereplők: Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Hirschl Laura, Győry Zsombor, Tar Benedek, Kulcsár-Székely Attila, Cservenák Vilmos, Keller Márton, Szederjesi Teodóra, Máté P. Gábor.

Veszprém városa a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.

(Via petofiszinhaz.hu)

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.