Fotó: deryneprogram.hu

Középiskolásoknak szóló színházi sorozatot indított a Déryné Program

A „KultUp – Belenősz a kultúrába!” elnevezésű eseménysorozat missziója, hogy a színházi élményt célzottan a 14-18 éves korosztály számára mind a 19 vármegyébe eljuttassa.

A Déryné Program közleménye szerint elsőként 50 középiskolába szerveznek művészeti élményt, közösségteremtő, készségfejlesztő foglalkozásokat. Az első félévben több mint 15 ezer diák elérése a cél, együttműködve 50 alkotóval és szervezettel, 50 témanap alatt közel 1800 programelem megvalósításával. A program megálmodója Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, vezetője Héjja Gábor, aki a program megvalósulásáért, hatékonyságáért felel. A program missziója, hogy az élmény- és drámapedagógia nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje a diákokat, továbbá hozzájáruljon az erős értékrend, a tartós érdeklődési körök és a motivált jövőkép kialakulásához.

A program a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos irodalmi karakterekkel, történetekkel foglalkozik, célja az élményszerzés, valamint az ezzel kapcsolatos pozitív képzettársítás a színházzal, művészettel és a bemutatott karakterekkel, alkotásokkal kapcsolatban. A közleményben kiemelik, hogy minden meglátogatott intézmény egyedi oktatási struktúrát kap, a sokrétű választék minden eleme kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti alaptantervre és az iskolai színtér sajátosságaira. Hangsúlyozzák, hogy a célcsoport és a pedagógusok visszajelzései alapján a programot folyamatosan alakítják. A résztvevő iskolákban átfogó méréseket végeznek, valamint hatásossági tesztet, amely az elégedettség mellett kultúra-, és médiafogyasztási szokásokra is rákérdez – teszik hozzá.

A program keretében országos tehetségkutatót is indítanak, az összművészeti verseny öt kategóriában (zenekari, ének, mozgás, próza, valamint dráma) zajlik majd. A nevezés online történik, kategóriánként a legjobb tíz produkciót választják ki, amelyek meghívást kapnak a júliusi KultCamp döntőjére, ezen felül egy online szavazáson a nézők kiválaszthatják a „közönségkedvencet”.

A komplex készségfejlesztő foglalkozásokat a KultUp műhelyében fejlesztik civil szervezetek, partner intézmények közreműködésével. A partnerek között szerepel a Győri Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Nemzeti Emlékezet Bizottság, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Rákóczi Szövetség, az Epika Társulat, valamint a Ludwig Trupp. Az országos lefedettségű, kifejezetten 14-18 éves korosztályt célzó program központi eleme az élménypedagógia, a kultúraterjesztés, a pályaválasztási szemléletformálás, a közösségteremtés és a tehetséggondozás – áll a közleményben.

A KultUp első félévének zárásaként a programsorozat csúcspontján a KultCamp 450 diákot vár a Déryné Fesztivál helyszíneként, július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!