Balsai Móni a MOST Feszten - fotó: Sipos Zoltán
Balsai Móni a MOST Feszten - fotó: Sipos Zoltán

Ők kapták az idei MOST FESZT díjait

A Színházi Olimpiához is csatlakozó tatabányai Jászai Mari Színház, Népház színpadán március 23-26. között nyolc előadást (négy monodrámát és négy stúdiószínházi produkciót) láthatott a közönség az idei MOST FESZT keretében.

A stúdiószínházi előadások között a VISSZHANG (Tandem Színház), a Darázs (Delta Produkció), a Körtükör (KVTársulat) és a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad (TÁP Színház) című produkciók voltak láthatók.

A monodrámák között Shirley Valentine (Jászai Mari Színház,  Garázs Színház), a Nagymamával álmodtam (Staféta, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Színműhely Alapítvány), a POKOL (Orlai Produkció, Katona József Színház) és a Szindróma című előadásokat láthatták a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva 2023-ban is ITT ÉS MOST programokkal egészült ki. Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült. Az ITT ÉS MOST KONCERT március 25-én került megrendezésre, az ÖNésÖN zenekar „Tegnapról mára” című albumának lemezbemutató koncertje volt hallható a fesztiválon.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2023 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat. A háromtagú zsűriben Göttinger Pál, rendező, Turbuly Lilla, kritikus és Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője foglaltak helyet.

A MOST FESZT 2023 díjazottjai

A szakmai zsűri díjai

Legjobb monodráma előadás

Dedovity Tomity Dina

SZINDRÓMA

tragikomédia

Rendezte és játssza: Dedovity Tomity Dina

Legjobb stúdiószínházi előadás

Bíró Zsombor Aurél

MIT CSINÁLJAK, HOGY JOBBAN ÉREZD MAGAD

A TÁP Színház előadása

Rendező: Kizlinger Lilla

Legjobb alakítás különdíja

GYABRONKA JÓZSEFa POKOL c. monodrámában nyújtott teljesítményéért.

Fordította: Nádasdy Ádám

monodráma

Az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös előadása

Játssza: Gyabronka József

Az előadás létrehozásában közreműködött: Kocsis Gergely és Török Tamara

A közönségzsűri díja

A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik nyolc előadásos, azaz a MOST FESZT 2023 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Dankóné Salzmann Judit közgazda, Deák Katalin építészmérnök és Krüpl Edit környezetvédelmi technikus képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

BALSAI MÓNI A SHIRLEY VALENTINE c. MONODRÁMÁBAN NYÚJTOTT HITELES ALAKÍTÁSÁÉRT, mely a társas magány mindig aktuális kérdését veti fel, a MOST FESZT 2023 közönségzsűrijének díját kapta

Willy Russell: SHIRLEY VALENTINE

Fordította és rendezte: Ujj Mészáros Károly

lírai komédia

A Jászai Mari Színház és a Garázs Színház közös előadása

Játssza: Balsai Móni

Rendező: Ujj Mészáros Károly

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.