Fotó: Bere Mátyás - jokaiszinhaz.hu

Petőfi Sándorról szóló előadás készül Békéscsabán

Németh László ritkán játszott darabja, a Petőfi Mezőberényben próbái kezdődtek meg a Békéscsabai Jókai Színházban Czitor Attila rendezésében. A teátrum a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül a 10. Színházi Olimpián.

A Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásos drámát a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közösen állítja színpadra. Czitor Attila rendező elmondta, hogy a darabot a valós helyszínen, vándorszínészek életébe ágyazva fogják játszani a teátrum hallgatói.

Németh László művében a forradalomban, szabadságharcban csalódott Petőfi vívódását ábrázolja, aki épp választani kényszerül, hogy elbujdosson, vagy az erdélyi csatatérre siessen a magyar csapatok után – a történelemből ismerjük a döntését. Szendrey Júlia alakja is eltér a megszokott képtől: bátor feministaként írta meg jellemét a szerző. Habár a témaválasztás és Petőfi helyzete nem a “lánglelkű forradalmárt” idézi meg, hanem az életével számot vető, még fiatal, de már keserűvé érett és a családjáért is felelősséget érző költőt, ugyanakkor – amint a rendező kiemelte – az előadás nem fog szűkölködni humoros jelenetekben és nagyon emberi pillanatokban sem.

Az előadást április 11-én mutatják be Mezőberényben, a Színitanház hallgatóinak előadásában.

A Békéscsabai Jókai Színház a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül a 10. Színházi Olimpián.

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.