Fotó: Bere Mátyás - jokaiszinhaz.hu

Petőfi Sándorról szóló előadás készül Békéscsabán

Németh László ritkán játszott darabja, a Petőfi Mezőberényben próbái kezdődtek meg a Békéscsabai Jókai Színházban Czitor Attila rendezésében. A teátrum a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül a 10. Színházi Olimpián.

A Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásos drámát a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közösen állítja színpadra. Czitor Attila rendező elmondta, hogy a darabot a valós helyszínen, vándorszínészek életébe ágyazva fogják játszani a teátrum hallgatói.

Németh László művében a forradalomban, szabadságharcban csalódott Petőfi vívódását ábrázolja, aki épp választani kényszerül, hogy elbujdosson, vagy az erdélyi csatatérre siessen a magyar csapatok után – a történelemből ismerjük a döntését. Szendrey Júlia alakja is eltér a megszokott képtől: bátor feministaként írta meg jellemét a szerző. Habár a témaválasztás és Petőfi helyzete nem a “lánglelkű forradalmárt” idézi meg, hanem az életével számot vető, még fiatal, de már keserűvé érett és a családjáért is felelősséget érző költőt, ugyanakkor – amint a rendező kiemelte – az előadás nem fog szűkölködni humoros jelenetekben és nagyon emberi pillanatokban sem.

Az előadást április 11-én mutatják be Mezőberényben, a Színitanház hallgatóinak előadásában.

A Békéscsabai Jókai Színház a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását látja vendégül a 10. Színházi Olimpián.

(Via jokaiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!