Regős János

Regős János: „Az amatőr színjátszás bekerült a hivatalosan elismert sportágak közé”

A színházművészet sokszínűségét mutatja, hogy a 10. Színházi Olimpiára érkeznek kisebb közösségekben működő, amatőrnek nevezett együttesek is. Esetükben nem főhivatás, „csak” kedvtelés a színpadi játék, de nem ez határozza meg tevékenységük értelmét és értékét. Az általuk létrehozott előadások is lehetnek megrázóak vagy éppen szívet melengetőek. Regős Jánost, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökét kérdeztük.

Az amatőr színjátszók nemzetközi szövetsége, az AITA/IATA már 2021 augusztusában a Monacóban megtartott közgyűlésén elfogadta Debrecen város ajánlatát, és itt tartják meg a következő, 2023-as Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált. 

Ennek előkészítésével és megszervezésével az AITA/IATA Magyar Nemzeti Központját, a Magyar Szín-Játékos Szövetséget bízta meg. A tervezett eseményt felvette kísérőprogramjai sorába a 10. Színházi Olimpia, mely így a fesztivál legfontosabb támogatója lett. 

Az olimpiai részvétel kapcsán Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke stílszerűen úgy fogalmaz, hogy ennek a meghívásnak köszönhetően az amatőr színjátszás bekerült a hivatalosan elismert sportágak közé. Véleménye szerint azt is jól mutatja ez az olimpia, hogy sokféle terepen működhet jól, hatásosan és hitelesen a színházművészet. 

Az ilyen nemzetközi művészeti találkozók szervezését nagy munkának, ugyanakkor rendkívül hasznosnak is tartja Regős János. 

Korábban a Szkéné Színház igazgatójaként évtizedekig részt vett hasonlóan nagyszabású nemzetközi szakmai seregszemlék előkészítésében, lebonyolításában. Természetesen támogatta édesapja, Regős Pál pantomimművész kezdeményezését, aki 1979-ben indította el a nemzetközi mozgásszínházi találkozókat. A szakma számára mindenképpen fontosak ezek a rendezvények, de szerinte a közönség is várja az előadásokat. 

Szervezőként, színházi szakemberként hosszan sorolja a szerinte fontos, számára különösen érdekes olimpiai programokat, de ha csak egyet emelhet ki, akkor az Eugenio Barba kéthetes szakmai kurzusa. Az általa létrehozott Odin Színházzal egyéni programot kidolgozó rendező május 7-től Pécsváradon tartja az ISTA, a Nemzetközi Színház-antropológiai Iskola műhelyfoglalkozásait. 

Tizenketten az élmezőnyben

A Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált már 2022 júniusában meghirdette a szövetség, a felhívásra 65 pályázat érkezett. Ezek közül egy hat főből álló bizottság választotta ki a tizenkét lehetséges részt vevő társulatot. Ajánlásuk szerint érkeznek vendégek Marokkóból, Németországból, Hollandiából, Portugáliából, Szlovákiából, Szingapúrból, Franciaországból, Lengyelországból, Georgiából, Litvániából, Japánból és Srí Lankáról. Még várják a jelentkezőktől a hivatalos visszaigazolásokat, de azt biztosnak tartja az együttesek kiválasztásában is szerepet vállaló Regős János, hogy színvonalas program lesz.

Az amatőr színjátszás természetes közege a kisközösség, ennek a falunak vagy kisvárosnak, iskolának vagy közművelődési intézménynek a tagjai a színjátszók is, akiknek köszönhetően megszületik egy-egy bemutató. Ezért azt is megkérdeztük a színházi szakembertől, hogy tudja-e majd értelmezni, érteni egy másik közösség, pláne egy nagyobb város, másik ország nézője ezeket az előadásokat. Regős János szerint valóban leginkább kisebb településeken működnek amatőr társulatok, a találkozóikat is vidéki városokban rendezik. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a fővárosban sokkal nagyobb a színházi kínálat, a közönség jobban megtalálja az érdeklődésének, igényeinek megfelelő előadásokat. Az amatőr színjátszók előadásait nem lenne szerencsés összehasonlítani a hivatásos színházakban, professzionális körülmények között születő produkciókkal, de nem az értelmezési nehézségek miatt. Lehetnek hatásosak, olykor megrázóak vagy felemelőek, szívet melengetőek az amatőr együttesek bemutatói is. 

Ennek kapcsán arra is felhívja a figyelmet a szakember, hogy Magyarországon is vannak olyan települések, ahol az egykori amatőr csoportból folyamatosan működő színház lett.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!