A címlapfotó Eöri Szabó Zsolt munkája
A címlapfotó Eöri Szabó Zsolt munkája

Sci-fi, Fedák, olimpia – Megjelent a Nemzeti Magazin legújabb száma

Miért illúzió a világszövetség? Milyen százszor játszani Fedákot? Jó előadás-e a nemzetis Don Juan? Kicsoda a spanyol Hamlet? Mivel vesznek részt az alternatívok Színházi Olimpián? Hol is dobog egy előadás szíve? Ezekről és még sok egyébről olvashatnak a Nemzeti Magazin legfrissebb számában. A címlapon Bordás Roland és Rácz József a Don Juan előadásában.

Premier: Rex

A katasztrófa előérzete lengi át a munkánkat tíz éve, és sajnos mindaz, amit éreztünk, bekövetkezett – mondja a REX című előadás színpadra állítója, Valerij Fokin. A politikai sci-fi rendezőjével a világszövetség illúziójáról, az emberiség boldogításának csapdáiról, a jelen háború tragédiájáról és a magyar színészekkel való közös munkáról beszélgettünk.

Fedák százszor – Szűcs Nelli 

Mindig úgy kell előadni a darabot, mintha először és utoljára lépnénk fel. A közönség megérzi, ha nem adsz bele mindent. A Fedák Sári darabnál az a plusz, hogy úgy érzem, a színésznő valóban a rokonom. Mintha azért születtem volna le a földre, hogy az „ügyvédje” legyek… 

Nézőpontok: Don Juan

„Don Juan nem ég el a pokol tüzében, hanem a mennyben egy titokzatos asszony sorolja erényeit… – írja kritikájában Osztovits Ágnes. „Ez a Don Juan jobban szeretne vitatkozni, mint szerelmeskedni… – fogalmaz Nézőpont rovat másik kritikusa, Gulyás Gábor.

A spanyol Hamlet

Az igazi művészet mindig vissza tud vezetni bennünket a valósághoz. Az emberi természet nem változik, csak a technológia. Ez utóbbi persze félelmetes perspektívákat tud nyitni – mondja az angol sztárrendező, Declan Donnellan, a MITEM-re Madridból érkező Az élet álom alkotója.

Alternatívok a Színházi Olimpián

A Jurányi Ház a család, az egyén és a társadalom szavak kezdőbetűit rejtő CSET Fesztivállal, a Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivállal csatlakozik a 10. Színházi Olimpiához. A két alternatív színházi műhely vezetőit programjaikról és arról kérdeztük, miért tartják fontosnak ezt a világszínházi eseményt.

Egy békétlen magyar

„Az én házam a Nemzeti Színház…” – a 140 éve született Somlay Artúr sokszor fogalmazott így. Volt Lear király, A kassai polgárok építőmestere, a Bánk bánban Tiborc és Petúr. Nagy színész volt, szenvedélyes, igazságszerető és dacos ember egy igazságtalan és megalkuvásra kényszerítő korában. 

Színháznovella – Zalán Tibor 

„Egy lényeges dolgot azért fölemlítek, ami az összes zűrzavaron át eljut hozzám: a szívemet. És itt elpirulok. A szívemet az összes ember megkapja, aki csak él a teremben, de továbbmegyek, aki csak él és mozog ebben az épületben, amit színháznak hívnak. Megkapja, hogy tovább dobogjon bennük.”

Az aktuális szám letölthető ide kattintva.

A Nemzeti Magazin számai online is olvashatók itt

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!