Fotó: kecskemetinemzeti.hu

Tizenhárom bemutatóval készül a jövő évadra a kecskeméti színház

Tizenhárom bemutatóval készül a 2023/24-es évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A musicaltől a thrillerig, a balettől a koncertszínházig, az operától a mesejátékig számos kedvelt műfaj megtalálható a kínálatban. A város a 10. Színházi Olimpián több előadásnak is otthont ad.

Az új évad szlogenjével a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályra emlékeznek. A reményhez című vers a költő egyik legjelentősebb műve, amely tükrözi a vezetőség és a társulat reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után ezután végre „akadálymentes” évad következhet. A jövő évad szlogenje: „Égi boldogsággal fűszerezve”, ezzel a szellemiséggel tekint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jövőbe – hangsúlyozzák.

A 2023/24-es évad egy musicallel, Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című zenés darabjának bemutatójával indul Cseke Péter rendezésében, a kamaraszínházban pedig egy vígjátékot, Ray Cooney és John Chapman Ne most, drágám! című bohózatát mutatják be az évad elején Szerednyey Béla színrevitelében.

A műsortervben reflektorfénybe kerültek a „mozis” történetek: négy olyan előadás is található a repertoárban, amelynek történetét a filmvászonról ismerheti a közönség. Bemutatják Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila Meseautó című musicaljét Szente Vajk rendezésében; a Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyvéből Lee Hall által adaptált Szerelmes Shakespeare-t, amelyet Pataki András rendez; A tehetséges Mr. Ripley-t, amelyből Patricia Highsmith regénye alapján Mark Leipacher készített színpadi adaptációt, és amelyet Kovács Lehel rendezésében láthat a közönség; valamint a Felül semmi című filmből készült darabot, Tim Firth Naptárlányok című adaptációját, amelyet Lévay Viktória rendez.

Nagyszínpadi bemutató lesz még Puccini Gianni Schicchi című operája Cseke Péter rendezésében, valamint két gyerekeknek szóló előadás: Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvéből készült mesejáték Sipos Imre színrevitelében, valamint Kolozsi Angéla A beszélő fa című darabja Jankovics Anna rendezésében. Csehov Három nővérét pedig a kamaraszínházban láthatja a közönség Szente Vajk rendezésében.

A kecskeméti közönség által már jól ismert rendezők mellett két új rendezővel ismerkedhetnek meg a nézők az új évadban: Márkó Eszterrel, aki Csokonai Vitéz Mihálytól Az özvegy Karnyónét rendezi és a Naptárlányokat rendező Lévay Viktóriával. A női rendezők hangsúlyosabban jelennek meg a jövő évadban: a stúdiószínházban, a kamaraszínházban és a nagyszínpadon is lesz egy-egy darab, amely női rendező megfogalmazásában kerül színre, ehhez társul a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Kecskemét City Balett Carl Orff Carmina Buranájára készülő új előadása Barta Dóra koreográfiájával. Az évforduló alkalmából a táncművészek az eddigi évek legemlékezetesebb pillanatait is felidézi majd különböző eseményeken, és meglepetésekkel is készülnek a közönségnek – derül ki a közleményből.

Az évadterv összeállításakor a kísérletező kedvnek is teret hagytak, az évad végén különleges előadás vár a színházbarátokra Felhangolva címmel, amely a koncert és a színház izgalmas elegyével várja a nézőket Kovács Lehel rendezésében.

(Via MTI, kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!