A kecskeméti Japán mesék bábjai, 2004 - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Valóban elmondhatjuk, hogy a bábművészet mára már Magyarországon is nagykorúvá vált?

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében megvalósuló bábos programok, fesztiválok, rendezvények nagy száma és a hazai szakma egészét megmozgató előkészületek mindenesetre ezt bizonyítják. 

A Budapest Bábszínház Abstract Fest – I. elnevezésű fesztiválja és a Magyar Bábművészek Szövetségének világtalálkozója keretében közel 350 előadás kerül bemutatásra az ország számos pontján.

A Szcenárium folyóirat megalapításától, 2013-tól kezdődően rendszeresen tett közzé ebben a témában esztétikai és történeti tárgyú tanulmányokat, életút-interjúkat, könyvismertetőket, a bábos képzés aktuális kérdéseit körüljáró írásokat.

A 20. századelő színházi nyelvújítóiról szóló, a Nemzeti Színház által szervezett konferencián megemlékeztek Blattner Gézáról, az európai avantgárd legismertebb magyar bábművészéről, Gordon Craig kortársáról, aki übermarionett-elméletével a világszínház egészét máig hatóan mozgatta meg, mint ahogy a 20. század végén Tadeusz Kantor Halálszínházát úgyszintén a bábos szemlélet tette kivételessé.

Többször kaptak helyet a magyarországi vásári bábjáték emblematikus alakjáról, Kemény Henrikről szóló írások. Kevesen tudják, hogy Németh Antal, a Nemzeti Színház egykori legendás igazgatója fiatal korától élete végéig foglalkozott a bábjáték sajátosságaival, mint erről az összeállításban szereplő tanulmánya is tanúskodik.

A bábművészet kiemelkedő kortárs alkotói közül Balogh Géza, Tömöry Márta, Kovács Géza, Szász Zsolt, Galántai Csaba és Boráros Szilárd munkásságába nyerhet betekintést az olvasó.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.