Heiner Goebbels. Fotó: Haralf Hoffmann
Heiner Goebbels - fotó: Haralf Hoffmann

A maszk útja – Berlin és Heiner Goebbels

A világhírű német rendezőt, Heiner Goebbels berlini otthonában látogatta meg az Epidauroszból indult színházi maszk és a 10. Színházi Olimpi a stábja.

A művész a Minden, ami történt és történhetne című előadásával érkezik a 9. MITEM-re. A Mindaz, ami történt és történhetne száz évet ölel fel Európa történelméből, a korszak szédítő ellentmondásait, hamis ígéreteit és pusztító válságait beleértve. Az előadás június 8-án és 9-én 19 órától látható a Tüskecsarnokban.

Március 27-én, a színházi világnap alkalmából az olimpia alapító görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz egy tradicionális színházi, tragédia maszkkal ajándékozta a meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt.

Az átadást követően a maszk „útnak indult”, hogy egy európai utazás keretében meglátogasson a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt. Van, akikkel a saját székhelyükön, de a legtöbbjükkel turné közben találkozik majd a maszk és forgatócsoport: Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában keresik fel, de az útról készülő filmben találkozhatunk majd Romeo Castelluccival és Heiner Goebbels-szel is.

A maszk kalandjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhetjük majd. A tradicionális színházi maszk az április 15-i nyitóeseményre érkezik Magyarországra, ahol a Duna fölött is átkel majd, egy lélegzetelállító produkció részeseként.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!