A művészeti befogadás pszichofiziológiai vizsgálata a MITEM-en

A Noldus FaceReader szoftverrel művészeti befogadást még nem vizsgáltak, ezeknek a kutatásoknak az eredményeit mutatják be a workshop keretében.

A diagnosztikai szoftver alaphelyzetben a hat alapérzelem (öröm, félelem, harag, szomorúság, meglepetés, undor) egyidejű kifejezettségét méri százalékos arányban, valamint a legkifejezettebb érzelem időbeni megjelenését a reakcióidő mentén. Megfelelő minőségben rögzített mozgókép esetén közvetlenül vizsgálhatóvá válnak a szisztematikusan manipulált tartalmak – például modalitások szerepe, művészeti hatás – egyéni és társas helyzetekben megfigyelhető befolyása is. Ugyanakkor pszichofiziológiai és pszichometriai mérőeszközökkel kiegészítve, a digitális rendszerek érzékenyebb adatfelvételt és pontosabb statisztikai elemzést tesznek lehetővé a hagyományos, jellemzően önbevallásos jelenségértelmezésen alapuló elrendezésekhez képest.

A vizsgálat tárgya az online önbevalláson alapuló kérdőívekkel gyűjtött és az ingeranyagra – mesterségesen generált hang, emberi hang és annak mozgóképpel kiegészített verziója – adott, kamerákkal rögzített viselkedéses válaszok szoftveres elemzéséből nyert adatok alapján az empátia, a kötődés, és az arcon megjelenő érzelmek összefüggéseinek feltárása.

Eddigi eredmények: Sepsi Enikő, Kasek Roland és Lázár Imre. 2022. Művészeti befogadás pszichofiziológiai vizsgálata Noldus Facereader segítségével. In: Érzelmek élettana járvány idején, szerkesztette Lázár Imre, 212–227. Budapest: KRE-L’Harmattan – Károli Könyvek.; Sepsi Enikő. 2019. A művészeti befogadás pszichofiziológiai vizsgálatának lehetőségei (irodalom, színház, film). In A társas-lelki és művészeti folyamatok pszichofiziológiája, szerkesztette Lázár Imre, 293–299. Budapest: KRE – L’Harmattan Könyvkiadó – Károli Könyvek.

Résztvevő kutatók: Prof. Dr. Sepsi Enikő (KRE), Prof. Dr. Lázár Imre (KRE-SE), Dr. Kasek Roland (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet)

Moderátor: Antal Zsolt

2023. május. 23., kedd, 17:00-18:30, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

Magyar és angol szinkrontolmácsolással

Előzetes regisztráció: [email protected]

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.